HOORN – De Hoornse schipper Willem Cornelisz Schouten, die in 1616 samen met Jacob Lemaire een nieuwe route naar Oost-Indië vond en daarbij Kaap Hoorn ontdekte is het slachtoffer geworden van een dubbele geschiedvervalsing. Om machtspolitieke redenen zette de VOC zijn aandeel in deze ontdekkingsreis doelbewust verkeerd neer. Maar ook de grote tegenstrever van de compagnie, de durfkapitalist en initiatiefnemer van de expeditie Isaac Lemaire maakte zich hieraan schuldig.
Dat vertelde Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, vandaag tijdens het symposium Rond Kaap Hoorn – ontdekkingen en controverses ter gelegenheid van het feit dat het 29 januari precies 400 jaar geleden is dat Schouten en Lemaire Kaap Hoorn rondden.
In de huid van..
Geerdink was voor deze gelegenheid letterlijk in de huid van Willem Schouten gekropen en bracht diens ‘persoonlijke’ getuigenis van dit ongekende avontuur. Een avontuur dat begon met de Amsterdamse koopman en medeoprichter van de VOC, Isaac Lemaire. Deze vader van 22 zonen met een ongekende dadendrang was uit de VOC gezet vanwege een bonnetjesaffaire. En liet vervolgens niets na om de VOC op alle mogelijke manieren te ruïneren. Met aandeelhoudersactivisme, de handel in VOC-aandelen op termijn, geheime onderhandelingen met de Franse koning Henry IV, zwartmakerij en de oprichting van een concurrent.
”Opgeven kwam in het woordenboek van Lemaire, gewiekst, trots en nietsontziend, niet voor”, aldus Geerdink alias Schouten.
De gehele toespraak is hier terug te lezen