HOORN – Een grotere leegstand in de binnenstad van Hoorn dreigt, zeker na de faillissementen van enkele grote detailhandelsketens. Op dit moment zijn de meeste winkels nog ‘gewoon’ open, maar grote kans dat dat gaat veranderen. Een gesprek met wethouder Ben Tap over leegstand, mogelijke invulling en gegadigden panden V&D.
“Ik maak mij allereerst heel veel zorgen voor de werknemers.” Reageert Tap op de vraag of hij zich zorgen maakt over de kans op nog meer leegstand in Hoorn. “Maar natuurlijk maak ik mij daarnaast ook zorgen over de vrijkomende vierkante meters.”
Scapino mag ook woning en kantoor
De wethouder ziet wel een verschil per winkel. “Bij de kleine winkel als een drogist of een schoenenwinkel is minder erg, daar komt vroeg of laat wel weer een andere invulling voor. Heel eerlijk vond ik de locatie van Scapino altijd al een wat ongelukkige locatie gevonden. Het is een uitzondering op het kernwinkelgebied. Ik zou het helemaal niet erg vinden als de pandeigenaar hier woningen of kantoren van maakt, dan halen we deze winkelmeters gewoon uit het straatbeeld.”
Leegstaande winkels weer ombouwen naar woningen is ook een middel om leegstand te beperkten. “Op het Breed en op de Gouw daar staan nog een aantal panden leeg, die kunnen we best wegsaneren.”
Panden V&D
De grootste uitdaging en ook de grootste aantal vierkante meters betreft het pand van V&D. In de media is gesproken over het inkrimpen van het aantal vestigingen. Wethouder Tap heeft er vertrouwen in dat de vestiging in Hoorn daarbij behouden blijft. “We hebben een verzorgingsgebied van ruim 225.000 inwoners, we hebben daarin een regio functie en zijn dé vestiging van V&D in Westfriesland. Ik heb daarbij goede hoop dat de nieuwe eigenaren de vestiging in Hoorn gewoon open laten.”
Active bemiddeling invulling V&D
Natuurlijk bestaat er ook een kans dat de vestiging in Hoorn niet doorgaat als V&D. Mocht dat zo zijn, dan ziet Tap voor zichzelf een actieve rol in de bemiddeling naar een nieuwe invulling. “Ik loop niet weg voor verantwoordelijkheden, hoewel dat primair ligt bij de nieuwe vastgoed eigenaren. Ik ben altijd bereid om met mensen in gesprek te gaan die de binnenstad in Hoorn aantrekkelijker of levendiger te maken.”
Ook met vergunningen wil de gemeente meewerken. “Als ik een belletje moet plegen, een brief moet schrijven of toestemming moet geven om een pand in tweeën te splitsen dan is dat zeker bespreekbaar.
Contact om panden V&D
Vooruitlopend op de mogelijke leegstand van de panden van V&D is de gemeente Hoorn al benadert door zowel vastgoed- als retail partijen. “Ik heb nu al twee mensen gesproken die nu al anticiperen op het mogelijke omvallen van de V&D. Dat vind ik heel positief, want dat betekent dat Hoorn in beeld is bij de vastgoed beleggers en retail concepten.”
H&M of Primark
Daarmee is het natuurlijk speculeren over de mogelijk invulling. De wens vanuit de Westfriese consument zal duidelijk zijn. Een H&M en Primark staan hoog op het lijstje. “Wij als gemeente Hoorn gaan niet over de invulling, dat is aan de pand eigenaren.” Toch is het antwoord van de wethouder daarop niet geheel ontkennend. “Als je kijkt naar het retail landschap op dit moment dan is mode nog een beetje de enige branche die groei vertoond, de meeste andere branches staan onderdruk.”
[su_service title=”Interview”]Luister hier naar het complete interview met wethouder Ben Tap over de leegstand in Hoorn via partnerwebsite voor ondernemers www.westfrieslandinbedrijf.nl[/su_service]