DRECHTERLAND – De gemeente Drechterland wil het inwoners makkelijker maken om afval te scheiden. Daarom krijgen alle inwoners van laagbouwwoningen begin februari 2016 een speciale container om plastic verpakkingsmateriaal, lege pakken en blik te scheiden.
Iedereen in Drechterland die een container krijgt, ontvangt daar in de eerste weken van januari informatie over op het huisadres. De containers worden tussen 1 februari en 20 februari aan huis geleverd. HVC stuurt aan alle inwoners een brief met daarin het moment waarop de container wordt afgeleverd.
Extra container
Met de container voor plastic, pak en blik aan huis wordt het makkelijker om dit afval te scheiden, waardoor inwoners minder restafval hebben. De invoering van de container voor plastic, lege pakken en blik bij alle laagbouwwoningen is een belangrijke stap om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Door het afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden waarvan weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt.
Wijziging van de inzameling
HVC komt eens in de vier weken langs om de plastic-container te legen. De zakkeninzameling voor laagbouw verdwijnt met de komst van de containers. Doordat er minder restafval overblijft, zal ook de container voor restafval voortaan eens in de vier weken worden geleegd. De inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) blijft hetzelfde; daarvoor komt HVC eens in de twee weken langs. Tegen de tijd dat de plastic-bakken geleverd worden, kunnen inwoners de digitale afvalkalender of de afval-app van HVC raadplegen voor het nieuwe inzamelschema. Voor hoogbouwwoningen blijft de inzameling hetzelfde.
Meer informatie
Op de gemeentewebsite www.drechterland.nl is er een pagina met meer informatie voor inwoners, waaronder een veel gestelde vragenlijst.
Ook de inwoners van Westfriese gemeenten Opmeer, Stede Broec, Hoorn, Koggenland en Medemblik krijgen volgend jaar een container voor plastic, pak en blik aan huis. Het CAW-bestuur (bestuur van de gemeenschappelijke regeling van voornoemde gemeenten en Enkhuizen) besloot in mei tot de invoering van de container. Deze maatregel moet leiden tot meer afvalscheiding en behoud van waardevolle grondstoffen die nu nog vaak in het restafval zitten. Ongeveer 50% van al het huishoudelijk afval in Nederland wordt nu gescheiden. De overheid wil dit verhogen naar 75% in 2020.