STEDE BROEC – Om afval beter te kunnen scheiden krijgen inwoners in Stede Broec (alleen laagbouwwoningen) vanaf half februari 2016 een aparte container. Hierin kunnen zij plastic verpakkingsmateriaal, lege pakken en blik scheiden. Tevens verandert het ophaalschema van de restafval container naar één keer per vier weken.
Iedereen in Stede Broec die een container krijgt, ontvangt daar vanaf deze week informatie over op het huisadres. De containers worden tussen half februari en half maart aan huis geleverd. HVC stuurt aan alle inwoners een brief met daarin het moment waarop de container wordt afgeleverd. Inwoners hoeven daarvoor niet thuis te zijn.
Container helpt bij het beter scheiden van afval
Met de container voor plastic, pak en blik wordt het makkelijker om dit afval te scheiden. Deze maatregel komt voort uit de wens van de overheid om meer afval te scheiden en voor hergebruik geschikt te maken. Van dit afval worden nieuwe producten gemaakt. Door goed te scheiden, dragen we allemaal bij aan een duurzamere wereld en een vermindering van afvalverbranding.
Wijziging van de inzameling
HVC komt eens in de vier weken langs om de plastic-container te legen. De zakkeninzameling voor laagbouw verdwijnt met de komst van de containers. Doordat er minder restafval overblijft, zal ook de container voor restafval voortaan eens in de vier weken worden geleegd. De inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) blijft hetzelfde; daarvoor komt HVC eens in de twee weken langs. Voor hoogbouwwoningen blijft de inzameling hetzelfde.
Westfriese gemeenten
Ook de inwoners van Westfriese gemeenten Opmeer, Drechterland, Hoorn, Koggenland en Medemblik krijgen dit jaar een container voor plastic, pak en blik aan huis. De gemeente Enkhuizen zal in 2017 volgen. Het CAW-bestuur (bestuur van de gemeenschappelijke regeling van voornoemde gemeenten en Enkhuizen) besloot in mei tot de invoering van de container. Deze maatregel moet leiden tot meer afvalscheiding en behoud van waardevolle grondstoffen die nu nog vaak in het restafval zitten. Ongeveer 50% van al het huishoudelijk afval in Nederland wordt nu gescheiden. De overheid wil dit verhogen naar 75% in 2020. Huishoudens kunnen daaraan bijdragen door hun gft, papier, glas, plastic, pak en blik apart te houden.