HOORN – Wie waren de eigenaren van kavels en daarmee ook vaak de bewoners van de Hoornse binnenstad in 1832? Sinds kort is dit met dank aan Fryske Akademy en het Westfries Archief mogelijk om deze gegevens online te kunnen bekijken via hisgis.nl.
HISGIS.nl is een website vol met kadastrale informatie. Het kadaster werd in de negentiende eeuw opgericht. Het houdt sinds 1832 alle wijzigingen in onroerend goed bij. Bijvoorbeeld over de eigenaren en de afmetingen van het perceel. Zo wordt al bijna twee eeuwen lang door het kadaster enorm veel informatie over Nederland verzameld.
Kadastrale kapstok
Op hisgis.nl (HIStorische Geografiche InformatieSystemen) van de Fryske Akademy worden de oorspronkelijke kadasterkaarten van 1832 als digitaal fundament gebruikt. Allerlei nieuwe kaart- en gegevenslagen kunnen hier op worden aangesloten. Op de fundering van 1832 zal zo gaandeweg een wolkenkrabber van historische ruimtelijke data zal verrijzen. De kleinste geografische eenheden, de percelen, vormen een kadastrale kapstok voor veel meer gegevens.
Hoorn, Wognum, Blokker, Zwaag en Berkhout
Friesland en een aantal andere gebieden in Nederland hadden zo’n kapstok al. En nu staan ook gegevens van Hoorn, Wognum, Blokker, Zwaag en Berkhout online, uitgaande van de gemeentegrenzen in 1832. Dit project is gerealiseerd met steun van het Westfries Archief en de Archeologische Dienst van gemeente Hoorn. Alles bij elkaar beslaat verwerkte kadastermateriaal voor Hoorn en omgeving 43 kadasterkaarten en 12.240 percelen. Neem dus een kijkje op hisgis.nl en ontdek uw historische omgeving.
Bijschriften afbeeldingen
Afbeelding 1:Plattegrond van Hoorn uit 1891, gemaakt door P. van Dijk, landmeter in dienst van het Kadaster. (Westfries Archief, Beeldbank, 1D31).
Afbeelding 2: Screenshot van de website van HisGis. Hoorn en omgeving uit 1832 staan geprojecteerd op een 17e-eeuwse kaart van Westfriesland.