HOORN – Uit onderzoek van de NOS blijkt dat Nederlandse ziekenhuizen kwetsbaar zijn voor aanvallen met een gijzelvirus. Uit onderzoekt onder 25 ziekenhuizen blijkt dat bij zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen de afgelopen drie jaar te maken gehad met ransomware-aanvallen. Het Westfriesgasthuis heeft aangegeven drie keer getroffen te zijn door ransomware.
“Bij ons heeft dat niet tot grote problemen geleid”, zegt bestuurslid Hugo Keuzenkamp van het Westfriesgasthuis tegen over de NOS. Het Westfriesgasthuis geeft aan op een gemiddelde dag zo’n 85 virussen binnen via de e-mail.
Oorzaak
De oorzaak van veel problemen met ICT en veiligheid ligt bij verouderde medische apparatuur, zoals MRI-scanners, die alleen maar draaien op oude Windows XP. “Ziekenhuizen kunnen dan vaak niet updaten, omdat de computer met Windows XP ingebouwd is”, zegt hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs aan de NOS. “Als de fabrikant die niet wil updaten, blijf je dus die oude Windows-versie gebruiken.”
Dit probleem geldt ook voor het Westfriesgasthuis. Zij hebben 75 van dat soort apparaten met verouderde Windows systemen staan. “De software van deze apparatuur werkt prima, maar draait alleen op Windows XP”, zegt Keuzenkamp. “Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een apparaat dat hersenscans maakt en dat is afgeschermd van internet.”
Patiëntgegevens
Om de veiligheid van de patiëntgegevens te blijven beschermen moeten ziekenhuizen nog meer investeren in ICT. Keuzenkamp onderschrijft deze stelling. “Maar, ik geef liever geld uit aan verpleegkundigen dan aan firewalls en virusscanners, maar je ontkomt er niet aan.”