HOORN – Je mobiel na de pauze weer even wegleggen en je volledig concentreren op de les. Voor veel jongeren is dat best lastig. Het OSG Westfriesland heeft hiervoor een oplossing. Ze noemen het ‘telefoonhotels’ waarin leerlingen hun mobiel tijdens de les in moeten opbergen.
Op de foto is te zien dat conciërge Kees Poland in lokaal 107 een van de eerste ‘telefoonhotels’ ophangt. De docenten kunnen per klas en per uur bepalen of ze van leerlingen verlangen om hun mobieltje voor de duur van de les in de genummerde telefoontas op te bergen. Het idee van de school is alle lokalen binnenkort van een ‘telefoonhotel’ te voorzien.
Mobiel in de klas
Landelijk heeft Kennisnet een onderzoek gedaan naar mobielgebruik in de klas. Zo zou 43 procent wel eens stiekem privéberichtjes sturen in de klas. Een op de vijf bekijkt filmpje vanaf zijn telefoon en bijna een kwart luistert weleens muziek en 37 procent checkt nieuwe berichten.
Onderzoek van de London School of Economics geeft aan dat telefoongebruik in de les niet zonder gevolgen blijft. Zo zouden de leerprestaties achteruit gaan als leerlingen hun mobiele telefoon binnen handbereik hebben. De prestaties bij moeilijk lerende kinderen liggen 14 procent hoger als de smartphone in de schooltas blijft, citeert het Reformatorisch Dagblad de cijfers uit het onderzoek. De afgelopen dagen zijn daar de toekomstige negatieve gevolgen voor de ogen bij te vaak turen naar het schermpje nog bij gekomen.
In Frankrijk wordt gewerkt aan een mogelijk verbod van mobieltjes op school, dus niet alleen in de les maar ook in de pauze en tijdens leswisselingen.
Mobieltje negeren
Maar dat ene berichtje wil je toch ook niet missen. Daarentegen geven jongeren aan dat de ouders het tijdens het eten ook moeilijk vinden om de telefoon te negeren.