REGIO – Vanaf 1 januari 2018 neemt thuiszorgorganisatie Tzorg de huishoudelijke hulp en begeleiding over van zorgaanbieder Altijd Zorg Aanwezig (AZA). Tzorg neemt in Noord-Holland alle 3800 cliënten over, waarvan ongeveer 1400 in Westfriesland. Dit melden de Westfriese gemeenten in een gezamenlijk bericht.
Inwoners die nu huishoudelijke hulp en/of begeleiding krijgen van AZA komen niet zonder deze hulp te zitten. Tzorg zorgt ervoor dat de bestaande relatie tussen cliënt en hun eigen vertrouwde AZA-medewerker(s) ook na 1 januari behouden blijft. Ook verandert op 1 januari de geldige zorgindicatie en eigen bijdrage niet. Het aantal uren hulp eveneens gelijk.
‘zorgcontinuïteit is gegarandeerd’
“Wij vinden het als regio jammer dat AZA stopt. AZA zorgt voor een goede overdracht in afstemming met de regio waardoor de zorgcontinuïteit is gegarandeerd voor onze inwoners”, aldus wethouder Theo van Eijk namens de regiogemeenten.
Keuzevrijheid
De gemeente geeft aan dat het cliënten vrij staat om te wisselen van zorgaanbieder als zij geen gebruik willen maken van de diensten van Tzorg. Via de zorg- of gebiedsteams in de eigen gemeente kunnen cliënten een andere zorgaanbieder kiezen. Bij de overstap naar een andere zorgaanbieder dan Tzorg kan de hulp, die nu thuiskomt, helaas niet blijven.
Overname van AZA
Thuiszorgorganisatie Tzorg neemt per 1 januari 2018 van de activiteiten van AZA over in de Regio Kop van Noord-Holland, Regio Westfriesland, Regio Zaanstreek, BUCH gemeenten, Regio Alkmaar en de gemeente Almere. Tzorg heeft contracten met 310 gemeenten en neemt de meer dan 750 uitvoerende- en kantoormedewerkers van AZA over. Jos Struik, directeur AZA: ‘Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de zorg en de verwachting is dat dit ook in de komende jaren zo zal blijven. Dat levert kansen op maar brengt ook risico’s met zich mee. (…) Na lang wikken en wegen hebben we besloten dat het voor de lange termijn het beste is voor alle betrokkenen om AZA over te dragen aan een organisatie die alle mogelijkheden heeft om die kansen en risico’s met vertrouwen aan te pakken.’