HOORN – De licht- en geluidshow ‘Twee Graden’, die zondag 22 september voor het laatst op de gevel van het Westfries Museum te zien was, is een groot succes geworden.
De show die een verhaal vertelt uit het rijke Gouden Eeuw verleden van Hoorn is in dertig dagen tijd volgens de organisatoren door bijna 16.000 mensen bekeken. Voor de initiatiefnemer van de show, Stichting het Verhaal van Hoorn, daarom alle reden om te overwegen hier een jaarlijkse traditie van te maken. Initiatiefneemster Ingrid Docter: “Er zijn nog zoveel mooie verhalen te vertellen. We gaan proberen er een jaarlijkse traditie van te maken.”
‘Leuk maar kort’
De organisatoren noteren veelal positieve reacties. “Dit is het mooiste wat ik ooit in mijn leven heb gezien”, was de enthousiaste reactie van een van de bezoekers. De bezoeker van afgelopen zaterdag die wij spraken waren ook zeer positief. “Alleen ik had verwacht dat de video langer zou duren.”
Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum en schrijver van het scenario: “De lengte van de show had alles te maken met het beschikbare budget. Het was niet eenvoudig om de financiële middelen voor de videoshow bij elkaar te krijgen. Voor een eventueel vervolg lukt dat hopelijk beter. Iedereen heeft nu zelf kunnen zien en ervaren hoeveel impact een dergelijke show heeft. Het is echt een van de hoogtepunten van het Jaar van de Gouden Eeuw.”
Jaarlijkse traditie?
Als het aan de Stichting Het Verhaal van Hoorn ligt, dan komt er een vervolg. Zeker nu de Gouden Eeuw zo actueel is en er nog zoveel verhalen te vertellen zijn. Dat biedt ook kansen om de minder bekende en ook minder fraaie kanten van die tijd te belichten. Ingrid Docter: ”In de boekenkast, die in de voorstelling Twee Graden is te zien, staan nog zoveel boeken met verhalen over de Gouden Eeuw die er om vragen ook verteld te worden, dat we nog jaren vooruit kunnen.”
In het Bidbook doet de stichting al een suggestie voor twee nieuwe verhalen. “Het ene verhaal gaat over voedsel,
eten en drinken in de Gouden Eeuw. Westfriesland is al eeuwen de groentetuin van Nederland. In het andere verhaal staat het oudste aandeel ter wereld centraal, dat enkele jaren geleden in het Westfries Archief is ontdekt. Aan de hand van dit unieke document uitgegeven door de VOC Kamer Enkhuizen in 1606 wordt een tijdloos verhaal verteld over geld, de wereld van financiering, speculatie en economische bubbels.”