HOORN – Vanaf donderdag 1 augustus gaat het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in onderwijsinstellingen, zorginstellingen en ook in het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen. In de volksmond wordt deze wet ‘het Boerkaverbod’ genoemd. Maar ook een integraalhelm en een bivakmuts vallen onder dit verbod.
Wat betekent dit voor bijvoorbeeld een gemeentehuis en een ziekenhuis? Wij vroegen het aan de woordvoerder van de gemeente Hoorn en het Dijklander Ziekenhuis.
Lees ook: Wet gezichtsbedekkende kleding: Vijf dingen die u moet weten
Gemeente Hoorn
De gemeente Hoorn ziet ‘geen openbare ordeprobleem rondom boerka’s’. Op de vraag of de gemeente het verbod gaat handhaven ziet zij dit niet als haar taak. “Als er handhaving zou plaatsvinden dan zou dit bij de politie liggen.”
Aanvulling 1 augustus
Op 27 juli stuurden wij onderstaande vraag naar de afdeling communicatie van de gemeente Hoorn. “Vanaf 1 augustus gaat het ‘boerkaverbod’ in. De wet die gezichtsbekende kleding in Openbare ruimte verbied. [..] Gaat de gemeente handhaven op dit verbod?” In een nieuwe reactie geeft de woordvoerder aan dat zij bij de ‘Openbare ruimte’ niet het stadhuis in gedachte had. Omdat wij dit in ons artikel wel specifiek noemen volgt hier haar nieuwe reactie. “Mocht iemand met gezichtsbedekkende kleding het stadhuis binnen komen, dan zullen wij deze persoon vriendelijk uitleggen dat dit niet is toegestaan. Daarna vragen we de gezichtsbedekkende kleding te verwijderen of om het stadhuis te verlaten. Mocht dit tot een ordeprobleem leiden dan kan de politie worden ingeschakeld om te handhaven.
Overigens is het in de afgelopen 5 jaar maar een enkele keer voorgekomen dat iemand het stadhuis bezocht met gezichtsbedekkende kleding. Gezichtsbedekkende kleding is op dit moment geen openbaar ordeprobleem.”
Dijklander Ziekenhuis
Ook aan het Dijklander Ziekenhuis legden wij de vragen voor.
Hoe kijkt Dijklander Ziekenhuis aan tegen deze wet?
“We respecteren de wet, maar zorg is de hoofdtaak van ons ziekenhuis. Alleen als het de zorgverlening belemmert, zullen we patiënten vragen om gezichtsbedekking te verwijderen.”
Kleding die het gezicht geheel bedekt, is dat een issue bij Dijklander?
“Binnen ons ziekenhuis hebben we nauwelijks tot niet te maken met patiënten die volledige gezichtsbedekking dragen. Mensen met een integraalhelm of bivakmuts signaleren we nagenoeg niet en slechts 200-400 vrouwen in Nederland dragen een nikab of boerka. Het verbod speelt dus amper in onze ziekenhuizen.
Handhaven?
Gaan jullie deze wet handhaven?
“Binnen zorginstellingen geldt altijd al een identificatieplicht. Dit is bedoeld om persoonsverwisseling en fouten bij uitwisseling van medische gegevens te voorkomen. De nieuwe wet verandert hier niet veel aan. Tijdens het ziekenhuisbezoek kan een patiënt of bezoeker worden gevraagd om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. Ook non-verbale communicatie is immers belangrijk voor het verlenen van goede zorg en service.
Bij weigering wordt, na een herhaald verzoek, aan patiënt of bezoeker gevraagd om de instelling te verlaten. In spoedsituaties wordt een patiënt met gezichtsbedekkende kleding uiteraard niet geweigerd, maar om goede zorg te kunnen verlenen zal de gezichtsbedekkende kleding moeten worden verwijderd.
Hoofdtaak is zorg
“Zorg is de hoofdtaak van ons ziekenhuis en we willen toegankelijk zijn voor iedereen die zorg nodig heeft.”