HOORN – Zondag 3 maart gaf Ad Geerdinkg, directeur van het Westfries Museum de veel geprezen theaterlezing van ‘De Verwonderingh’. Vol humor, interessante feiten, een visueel spektakel. Heb je dit gemist? Er is een herkansing en eventueel gratis toegang voor 2 personen.
Op vrijdag 12 april verzorgt rasverteller Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, in schouwburg Het Park in Hoorn een theaterlezing over de Gouden Eeuw. In een spectaculair, toneel vullend decor neemt hij zijn publiek mee op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw waarin Hoorn en Enkhuizen zich ontwikkelden tot wereldsteden. Zijn lezing De Verwonderingh wordt ondersteund met oogstrelende animaties en 17e -eeuwse live muziek van muziekensemble De Zoete Inval.
17e eeuw
In de 17e eeuw ontwikkelde de Noordelijke Nederlanden met amper 1,5 miljoen inwoners zich tot hét handelscentrum van de wereld. Geerdink probeert in zijn lezing een verklaring te vinden voor die wonderbaarlijke ontwikkeling. ‘Men stapte op een schip, reisde naar de andere kant van de wereld en zag handel. Mensen waren tegelijk schipper, koopman, reder en patroon van een kolonie. Ze blaakten van energie, ondernemingslust en zelfvertrouwen. Het ultieme voorbeeld daarvan was David Pietersz de Vries uit Hoorn die je in de meest verre uithoeken ter wereld kon tegenkomen en die overal handelsmogelijkheden zag. Waar kwam dat ongelooflijke zelfvertrouwen vandaan?’
Thuisblijvers
Niet alleen de wereld van de kooplieden en zeelui veranderde drastisch in de Gouden Eeuw. Ook die van thuisblijvers ging in twee generaties tijd volledig op z’n kop. Ad Geerdink vertelt met verve hoe de wereld langzaam maar zeker de Westfriese huiskamer binnendrong. Het interieur, de eetgewoonten en de mode veranderden. Onze voorouders konden zich verwonderen over een wereld die vele malen rijker, groter en gevarieerder was dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Het ultieme symbool van die verwondering is het rariteitenkabinet. Een meubelstuk speciaal gemaakt voor verzamelingen van uiteenlopende exotische voorwerpen, dieren, schelpen, planten, mineralen en (half)edelstenen waarmee de rijke bovenlaag liet zien dat ze mensen van de wereld waren.
Theaterlezing De Verwonderingh wordt opgeluisterd met muziek van De Zoete Inval met Irene van der Laan (draailier en percussie), Danielle Janssen (contrabas) en Cor van Sliedregt (gitaar, mandoline en bouzouki)
De lezing op vrijdag 12 april begint om 19.30 uur en duurt 90 minuten. Kaarten a € 12,50 zijn te koop bij Het Park.
Kaarten winnen
Wij van OnsWestfriesland gunnen deze bevlogen directeur van het Westfries Museum een uitverkochte zaal. Like onze pagina, like dit bericht op facebook en tag met wie jij deze voorstelling wil gaan bekijken. Wij verloten 2 kaarten onder alle reacties! Vrijdagmiddag 15 maart maken wij de winnaar van de 2 vrijkaarten bekend.
https://www.facebook.com/Onswestfriesland/videos/336867966952129/?__xts__%5B0%5D=68.ARBLotUW1FvEoDTOuw10ttFY2ejzPxN4_pkdOmsI3Ysquz2EBlG5R8lpyYy5y8CjUc66PgN4RrKh0Nth5yStxigTnxg1rC-vV6awW40KslZaEw-4pdcbU1Ezr4TAzivYNuJbRgwqBnqwB9VkGdCnCKo-L3K8guI9QVNcy0RxatdLF0aIGxEdUwT1OC9gjbvcRpfII4KLDGeQX309kSVFe-Sg8eTbnoFfexCEQUWYvi_sPcH8e7bq2tuFcAMMnurtd14d0VFr5bgMAdUmdxrIDxNCRr5_3RHD99f77PJ7gS7IXl1C3gPZWBa7wUXsUGIWwmHldPQ4bcYuJw4Gm4lLhMCeQCKzV_3xy6M&__tn__=-R