MEDEMBLIK – Een bananenschil, een appelklokhuis, een visgraatje of wat oude broodkorsten. Vanaf deze week wordt het voor inwoners van de binnenstad van Medemblik makkelijker om hun afval gescheiden aan te bieden. Er zijn containers geplaatst voor groente, fruit en etensresten en ondergrondse containers voor restafval. Wethouder Dirk Kuipers mocht als eerste zijn zakje etensresten weggooien.
Wethouder Dirk Kuipers ziet veel voordelen: “Afval scheiden is belangrijk. Van uw afval kunnen weer nieuwe producten gemaakt worden. Naast milieuvoordelen levert het ook financieel voordeel op. De kosten van afvalverwerking zijn lager als u uw afval scheidt en dat merkt u uiteindelijk in uw portemonnee.”
Scheiden in de binnenstad
Op dit moment wordt restafval en groente, fruit en etensresten in één vuilniszak aan de weg gezet. Dit veroorzaakt veel vuil op straat en zorgt voor overlast voor inwoners. Nu zijn er ondergrondse restafvalcontainers en containers voor groente, fruit en etensresten geplaatst. Inwoners kunnen hun groente, fruit en etensresten en restafval 24 uur per dag kwijt in verzamelcontainers in de wijk.
Groen gas en compost
Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etenswaren. Denk bijvoorbeeld aan de klokhuizen, koffieprut, visgraten, maar ook etensresten die overblijven na een maaltijd. Inwoners van Medemblik kunnen een belangrijke bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat het afval nuttig wordt hergebruikt. Een gemiddeld gezin heeft zo’n 160 kilo groente, fruit en etensresten per jaar. Door dit apart te houden, kan het worden verwerkt tot groen gas en compost.
Wijziging afval inzameling
Huishoudens in de binnenstad hebben een afvalpas ontvangen waarmee zij beide containers kunnen openen. Bij de afvalpas zijn ook een paar biozakjes geleverd. Dat zijn speciale afvalzakjes die geheel composteerbaar zijn. Daarom mogen ze bij de groente, fruit en etensresten.
De inzameling van plastic, blik en drinkpakken blijft ongewijzigd. De zakken worden elke twee weken opgehaald. Op de online afvalkalender staat welk afval op welke manier wordt ingezameld: inzamelkalender.hvcgroep.nl. De kalender is ook te vinden in HVC afval-app.