1 mei 2019 – Column Peter Ursem: Scheuren
Woongenot gaat samen met wat er in de directe omgeving gebeurt. Bij het zoeken naar een woning is de omgeving van doorslaggevende betekenis. Zelfs woningzoekers die het woordje idylle niet willen overdrijven zijn gevoelig voor omgevingsfactoren. Voor veel mensen hoort rust daarbij. Rust in de straat, rustige buren en een rustige buurt. Wie dit eenmaal ervaart als typisch voor het bij de woning horende woongenot, zal verstoring ervan niet op prijs stellen. Voor elk huis kan de mate van eufemisme van deze laatste zin verschillen.
En dat merk je, of je wilt of niet.
Bewoners van de Zuiderdracht kunnen hierover meepraten. Hun woning ligt nu niet meer aan een af en toe verstilde landweg, maar aan een toegangsweg naar te ontwikkelen woon- en bedrijfsterreinen. De benodigde spullen daartoe kunnen niet met handkarren en kruiwagens op luchtbanden worden aangevoerd. Dat gaat met groot materieel. En dat merk je, of je wilt of niet. Ook bewoners aan de Slimweg in Drechterland mogen ongewild genieten van de mogelijkheid om ook via deze weg op de N307 te kunnen komen.
Begrip voor zo’n situatie kun je opbrengen wanneer je weet dat dit tijdelijk is en wanneer de overlast niet te groot zal zijn. We kennen allemaal wel een situatie wanneer nieuwe buren voordat zij hun huis betrekken enige veranderingen gaan aanbrengen. Wanneer een plavuizen vloer moet worden weggebikt of vloerverwarming in de betonnen vloer wordt uitgeslepen of de hamerboor moet nieuwe nuttige gaten in de betonnen muren prikken en je weet dat dit alleen in de namiddag of vroege avond, na het reguliere werk van de nieuwe bewoners, kan worden gedaan, dan kun je momenten hebben dat je elkaar aankijkt en met de ogen naar boven gericht even zucht. Maar je weet: over een paar dagen, misschien zelfs anderhalve week, is het afgelopen.
In Drechterland zitten nu mensen nauwelijks meer lijdzaam af te wachten hoe lang de overlast nog zal duren. Terecht benaderen zij de politiek in de gemeente. Was deze overlast te voorspellen en hebben de dames en heren in college en raad gemeend, dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen? Of dacht men, dat je nu eenmaal niet tot in de eeuwigheid de rust uit het verleden mag claimen en dat die bewoners maar eens mee moeten gaan in deze rustelozere tijd? Het CDA van Drechterland lijkt ontvankelijk te zijn voor de zorgelijke vraag van de bewoners.
Zullen Drechterland en Hoorn sneller dan in Groningen tot de juiste conclusies kunnen komen
Burgemeester Michiel Pijl en de wethouders Jeroen Broeders van Drechterland en wethouder Ben Tap van Hoorn zouden hier verlossing kunnen brengen. Zullen zij genoeg gezag kunnen tonen om de misbruikers van de wegen in te tomen? Er zijn nu scheuren in muren aangetroffen. Zullen Drechterland en Hoorn sneller dan in Groningen tot de juiste conclusies kunnen komen? En dan de misbruikers zelf: is het haalbaar om hen aan te spreken op de overlast die zij bezorgen of past het in deze tijd om daar je schouders over op te halen? Ach, met hoge rotdrempels op de Slimweg en lastige wegvernauwingen op de Zuiderdracht spreek je bij hen gevoelens aan die veel dichter bij hen liggen. Na een paar keer hartgrondig vloeken zullen zij eerder tot inkeer en de buurt tot rust komen. Wanneer het scheuren op de wegen verleden tijd wordt, komt er vast ook een eind aan het scheuren van muren.