REGIO – De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. De behaarde rups komt in de maanden mei, juni en juli voor op eikenbomen in een groot deel van Nederland en is nu ook in Westfriesland waargenomen.
Door contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Niet alleen mensen maar ook dieren kunnen hier flink last van krijgen. Het is dan ook verstandig om uit de buurt van deze rups en het nest te blijven.
Melding
Op de terreinen van het Recreatieschap is, voor zover bekend, de rups op een enkele plek gezien in het Streekbos en in de Leijen bij Hensbroek. Het Recreatieschap onderzoekt welke manier van bestrijding het meest effectief is. Mocht u op de terreinen een nest ontdekken, dan kunt u hiervan melding maken op info@recreatieschapwestfriesland.nl (het liefst met een foto van de locatie) of telefonisch op (0228) 565750.
Meer informatie
De rupsen gaan ’s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u bij het RIVM.
En wat te doen?
We lezen veel reacties op dit bericht op facebook. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar tips. De belangrijkste en op het oog makkelijkste tip, blijf uit de buurt van Eiken, zeker met deze warmte. Dit geldt ook voor de huiddieren, zij kunnen ook flink last krijgen van de eikenprocessierupsen.
Dokter Johan geeft aan de Stentor nog enkele tips bij aanraking met de rups. “De kleren wassen op zestig graden en ducktape plakken op plekken van het lichaam waar zogenaamde brandharen zitten van die beestjes. Die eraf trekken, wat voor mannen vaak iets pijnlijker uitpakt dan voor vrouwen, afspoelen met lauw water en schone kleren aantrekken.”
Anti-allergietabletjes zoals hooikoorts medicijnen kunnen ook werken. Wat niet te doen? Talkpoeder, schijnt het jeuken erger te maken en niet, inderdaad niet krabben.