REGIO – Bijna alle onderzochte speelplekken in Westfriesland hebben een voldoende schone bodem. Dit blijkt uit een onderzoek naar lood in de bodem bij ruim 370 speelplekken.
Bij 29 speelplekken is een beperkte hoeveelheid lood aangetroffen. Slechts twee speelplekken hebben teveel lood in de bodem. Bij deze speelplekken worden maatregelen genomen. In de gemeenten Drechterland en Koggenland hebben alle onderzochte speelplekken een voldoende schone bodem.
Onderzoek
De afgelopen maanden heeft de provincie Noord-Holland onderzoek laten uitvoeren naar lood in de bodem bij ruim 370 speelplekken in Westfriesland. Dat gebeurde op plekken waar de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN) op basis van historische gegevens concludeerde dat daar mogelijk hogere concentraties lood in de bodem zitten.
De aanleiding voor deze onderzoeken is een recente studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit blijkt dat de opname van lood in verhoogde concentraties in de bodem een nadelig effect kan hebben op het leervermogen van jonge kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar. Kinderen kunnen lood binnenkrijgen als ze tijdens het spelen grond in hun mond stoppen waar kleine deeltjes lood inzitten. Op vele plekken in Nederland vindt onderzoek plaats naar lood in de bodem bij speelplekken.
Maatregelen speelplekken
Voor de twee speelplekken in Westfriesland waar teveel lood is aangetroffen (gemiddeld loodgehalte hoger dan 390 mg/kg) komen de gemeenten en provincie met een voor de locatie passende aanpak. Bijvoorbeeld de grond vervangen door schone grond, of de grond afdekken, zodat spelende kinderen de grond niet meer in hun mond kunnen stoppen.
Westfriesland
Bij de 29 speelplekken in Westfriesland waar een beperkte hoeveelheid lood is aangetroffen (gemiddeld loodgehalte van 100 tot 390 mg/kg), is het niet nodig om direct maatregelen te treffen. De GGD en RUD NHN adviseren om bij deze speelplekken maatregelen te nemen tijdens het geplande onderhoud of bij een herinrichting. De gemeenten zullen dit per locatie invullen.
De meeste onderzochte speelplekken hebben een gemiddeld loodgehalte van 0 tot minder dan 100 mg/kg. De GGD geeft aan dat deze grond gezondheidskundig gezien voldoende kwaliteit heeft. Op die speelplekken zijn dus geen verdere acties nodig.
Hoorn
De speelplek op de locatie Achter de Vest heeft teveel lood in de bodem (gemiddeld loodgehalte hoger dan 390 mg/kg).
Bij negen speelplekken is een beperkte hoeveelheid lood in de bodem aangetroffen (gemiddeld loodgehalte van 100 tot 390 mg/kg). Deze speelplekken zijn op de volgende locaties: Pieter Florisstraat, Houtzaagmolen voor nummers 86-87, Julianaplein, Karperkuilkade/ Kleine Oost, Oosterplantsoen, West/Westerdijk, Westfriese Hof voor nummers 1-28, Onder de Boompjes 18 (Mariaschool), Noorderstraat 3 (muziekschool/SKH).
Meer informatie via de gemeente Hoorn.
Enkhuizen
In Enkhuizen zijn in totaal 41 locaties onderzocht.
- Op 28 locaties is de kwaliteit voldoende (loodgehalte tussen 0 en de 100 mg/kg).
- Op 11 locaties is een beperkte hoeveelheid lood aangetroffen (gemiddeld loodgehalte van 100
tot 390 mg/kg). - Op één locatie is de hoeveelheid lood te hoog (gemiddeld loodgehalte hoger dan 390 mg/kg).
Het gaat om de openbare speelplaats aan de Nassaustraat (Bolwerk). - De openbare speelplaats aan de Nanne Sluisstraat (langs vesting en bolwerk) heeft
gemiddeld een beperkte hoeveelheid lood in de bodem, maar bij enkele grondboringen is wel
een te hoog loodgehalte gemeten.
Deze week vinden bij de twee openbare speelplaatsen aan de Nassaustraat en de Nanne Sluisstraat in opdracht van de provincie nader bodemonderzoek plaats. Na dit onderzoek wordt bekend welke maatregelen getroffen moeten en kunnen gaan worden. Tot die tijd is het voor kinderen nog steeds veilig om gebruik te maken van deze speelplaats zolang ouders rekening houden met veiligheidsvoorschriften als handen wassen van de kinderen na het spelen en het voorkomen van inname/opeten van grond. De speeltuinen hoeven niet gesloten te worden.
Meer informatie via de gemeente Enkhuizen.
Medemblik
De uitslag van deze 68 bodemonderzoeken qua gemiddelde bodemkwaliteit:
- Op 55 locaties is sprake van een gezondheidskundig voldoende bodemkwaliteit
- Op 4 locaties is de gemiddelde gezondheidskundige bodemkwaliteit voldoende, maar plaatselijk is wel sprake van een matige bodemkwaliteit
- Op 9 locaties is sprake van een gezondheidskundig matige bodemkwaliteit
Geen van de onderzochte locaties heeft te veel lood in de bodem
Meer informatie met kaart van alle speelplekken via gemeente Medemblik
Opmeer
Voor Opmeer geldt dat: er 2 speelplaatsen zijn met een beperkte verhoging van de loodgrens.
- Spanbroekerweg 163 > Kinderdagverblijf Smallsteps
- Doctor van Balen Blankenstraat 5 > BSO
Ad 1. Spanbroekerweg 163 > Kinderdagverblijf Smallsteps hier is op 1 van de 4 grondmonsters een beperkte verhoging te zien van het loodgehalte. Het gaat hier om grond rondom bomen.
Ad 2. Doctor van Balen Blankenstraat 5 > BSO hier zijn in 2 van de 3 grondmonsters beperkte verhoogde waarden gevonden. Het gaat hier om de plek bij de schommel en vrije aarde rondom struiken.
Met de eigenaren van het kinderdag en de BSO is besproken wat een goede oplossing zou zijn om inname van grond vanuit die plekken te voorkomen. Eigenaren hebben toegezegd maatregelen te nemen. Dit kan zijn een opstaande rand van stenen, of houtsnippers/hars rondom de bomen zodat er wel lucht bij kan maar de kinderen niet direct in contact komen met de aarde. En altijd: na het buitenspelen even de handen wassen. Maar dat is een regel die eigenlijk altijd en voor iedereen geldt.
Kijk voor meer informatie en een kaart bij de website van de gemeente Opmeer.
Stede Broec
De resultaten van het onderzoek in Stede Broec zijn positief. Van de 34 onderzochte speelplekken in Stede Broec hebben 33 een voldoende schone bodem (gemiddeld loodgehalte van 0 tot minder dan 100 mg/kg). Bij één speelplek is een beperkte hoeveelheid lood aangetroffen (gemiddeld loodgehalte van 100 tot 390 mg/kg).
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Stede Broec