ENKHUIZEN/LELYSTAD – Rijkswaterstaat heeft eind september 2019 de laatste grond aangebracht op de zandige oevers van de Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Trintelhaven. De grondlaag en het gras moet voorkomen dat er bij harde wind zand terechtkomt op de autoweg N307. Dit meldt Rijkswaterstaat.
Het aanbrengen van de laag grond startte in juni 2019, toen duidelijk werd dat andere maatregelen tegen zandverstuiving niet afdoende werkten. Tot nog toe is dit effectief gebleken: op de delen waar grond is aangebracht, houdt de grond het zand vast en heeft geen verstuiving meer plaatsgevonden.
Testvlakken
De aannemer heeft eerst testvakken aangelegd en een tijdelijke afrit op de dijk aangelegd om de oevers bereikbaar te maken. Vervolgens is er 80.000 m3 grond gestrooid over een oeverlengte van 2 keer 12 km. In totaal is daarmee een oppervlakte van 1.000.000 m2 zandoevers bedekt met een grondlaag.
In de Sahara hebben ze last van zandstormen, maar de #Houtribdijk kon er ook wat van 🌪️ Bij harde wind kwam het zand van de dijk terecht op de #N307. We hebben een laag grond en gras op de dijk aangebracht waardoor zandstormen verleden tijd zijn 🌾 https://t.co/V4wf9HO3u2 pic.twitter.com/ouDba8WcGd
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) October 18, 2019
Op termijn zal gras de functie van het tegengaan van zandverstuiving overnemen van de laag grond. Zo heeft de aannemer tegelijk met het uitstrooien van de grondlaag een nieuw grasmengsel ingezaaid. Dit gras is aan het opkomen. Komend jaar worden andere grassoorten toegevoegd, zodat de begroeiing van de oevers zich gestaag verder kan ontwikkelen.
‘Risico was vooraf bekend’
Het risico van zandverstuiving was vooraf reeds bekend. Daarom zijn middelen gereserveerd en tegenmaatregelen genomen. Deze tegenmaatregelen werkten niet afdoende, waardoor er te veel zand op de weg waaide en de N307 de afgelopen maanden enkele keren tijdelijk is afgesloten voor verkeer. Dit was aanleiding voor Rijkswaterstaat om het zand te bedekken met grond en nieuw gras in te zaaien.