Smartphones zijn geliefde hebbedingetjes. Niet alleen bij consumenten die hun nieuwe toestel netjes in de winkel afrekenen, maar ook bij criminelen die als het even kan graag met zo’n fraaie smartphone aan de haal te gaan. Uit gegevens van de Nederlandse overheid blijkt dat in 2017 maar liefst 43.000 toestellen ongewild van eigenaar wisselden.
Niet alleen materiële schade
Met dit soort grote aantallen is de kans ook in West-Friesland behoorlijk groot dat argeloze telefoonbezitters opeens ontdekken dat ze hun toestel kwijt zijn. Dat is niet alleen met het oog op materiële schade ronduit vervelend, maar zou criminelen ook toegang tot allerlei soms zeer persoonlijke data kunnen geven die in het toestel is opgeslagen. Gelukkig kan een smartphonebezitter diverse preventieve acties ondernemen, waardoor dieven uiteindelijk niets met het toestel kunnen.
Kies voor sterke beveiliging
Het telefoontoestel met een goed wachtwoord of een goede pincode beveiligen is prioriteit nummer één. Met een goede beveiliging bedoelen we dus niet makkelijk te raden wachtwoorden, zoals de naam van een huisdier. Ook eenvoudige pincodes, zoals 0000 of 1234 zijn in dat geval erg onverstandige opties. Kies bij voorkeur een wachtwoord dat zowel uit hoofd- en kleine letters, cijfers en leestekens bestaat. Als een pincode of wachtwoord makkelijk te raden is, kan de dief na het inloggen vrij gemakkelijk de fabrieksinstellingen van het toestel terugzetten, waardoor het een heel stuk lastiger wordt om het gestolen toestel te kunnen traceren.
Simkaart een favoriete prooi
Het uiteindelijke doel van de diefstal van een smartphone hoeft overigens lang niet altijd het toestel zelf te zijn. Ook de simkaart die erin zit kan op zich al een erg waardevolle buit voor een crimineel vormen. Door die simkaart over te zetten naar een ander toestel kan deze vervolgens bijvoorbeeld voor langdurige kostbare gesprekken naar het buitenland benut worden. Daarnaast zijn er ook gevallen bekend waarbij telefoondieven zelf eigenaar van dure betaalnummers en sms-diensten blijken te zijn, die via gestolen simkaarten gevoed worden. Wanneer criminelen uitgebreid op andermans kosten kunnen bellen zal het hen worst wezen dat de oorspronkelijke bezitter van bijvoorbeeld een goedkoop sim only-abonnement met een torenhoge rekening wordt opgezadeld.
Ook simkaarten zijn te beveiligen
Dit soort ongewenste belpraktijken na diefstal van de telefoon kunnen voorkomen worden door de simkaart van een eigen pincode te voorzien. Standaard is die code overigens 0000 en criminelen weten dat maar al te goed. Zorg daarom ook in dit geval voor een code die niet makkelijk geraden kan worden. Zodra de telefoondief drie keer achter elkaar de foute pincode heeft ingetoetst wordt de simkaart namelijk geblokkeerd en is die blokkering alleen nog maar met behulp van de PUK-code op te heffen. De meeste telecomproviders bieden hun reguliere en sim only abonnees overigens ook de mogelijkheid om specifieke nummerblokkades te activeren, zodat bellen en sms-en naar dure betaaldiensten überhaupt onmogelijk wordt.
Traceer en deactiveer
Veel moderne telefoons kunnen tenslotte ook op afstand geblokkeerd en onklaar gemaakt worden. Die functie moet dan natuurlijk wel geactiveerd zijn, voordat het toestel gestolen wordt. In een recentelijke campagne van de Nederlandse overheid wordt deze methode ‘boefproof maken’ genoemd. Wanneer een ouder type smartphone niet standaard over deze traceer- en deactiveer optie beschikt, kan deze functionaliteit in veel gevallen ook via een losse app aan het apparaat worden toegevoegd.