REGIO – De coronacrisis vraagt veel van de zorgaanbieders en zorgprofessionals. Zij staan voor de uitdaging om ondanks de richtlijnen van het RIVM zorg en ondersteuning te blijven leveren aan inwoners.
De regiogemeenten in Westfriesland bieden nu al ruimte om op een alternatieve en creatieve manier zorg te leveren. Om dit te kunnen blijven doen is ook financiële ondersteuning nodig. Het Rijk heeft de gemeenten verzocht dit vorm te geven. De regio werkt daarom de komende weken het financieel ondersteuningsplan uit op basis van de landelijke kaders van het Rijk en de VNG.
Anders zorg verlenen wordt ook vergoed
Via een brief laat de regio de gecontracteerde zorgaanbieders die werkzaam zijn in Westfriesland weten dat alternatieve en creatieve vormen van zorg en ondersteuning leveren ook vergoed worden. Zorgaanbieders leggen die alternatieve zorgvorm voor aan het gebiedsteam van de gemeente.
“Het is een uitzonderlijke tijd, die vraagt om uitzonderlijke maatregelen, en veel vraagt van zorgorganisaties en professionals. We moeten hen financiële zekerheid en ruimte bieden waar dat nodig is, zodat kwetsbare mensen die zorg nodig hebben zo min mogelijk last ervaren. We moedigen de instellingen aan creatief te zijn en zien dat zij hier heel goed mee bezig zijn”, vertellen wethouders Marjon van der Ven (Hoorn) en Win Bijman (Koggenland), twee van de bestuurlijk trekkers in Westfriesland.
Voorwaarden en kansen
Voorwaarde is dat de alternatieve manier van ondersteunen niet leidt tot een onveilige situatie voor zorgverlener of inwoner. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er zorg wordt verleend door bijvoorbeeld te videobellen of psychische hulp door buiten op 1,5 meter afstand van elkaar een wandeling te maken. Ook valt op dat familieleden nu vaker bij kunnen springen omdat zij thuis zijn. “Dat biedt ook kansen om afspraken te maken voor de zorgverlener over wat mogelijk is”, aldus Van der Ven.