15 april 2020 Column Peter Ursem: Vragen
Als klein kind had ik er last van: ik vond vervelende situaties gauw te lang duren en hoopte met een vraag als: wanneer gaan we weer naar huis? of: duurt het nog lang? te bereiken dat de vervelende situatie sneller voorbij was. Mijn broer en zussen hadden zoiets ook en wanneer het nodig was weer terug te keren naar gewoon, ontstond meestal een gezamenlijke vraag naar het einde van de toestand. Kinderen van nu doen dat ook en ik mag begrijpen dat dit bij veel mensen nooit over gaat.
Nu de voorzichtige prognoses over het verloop van de coronabesmettingen vreugde brengt in combinatie met welgemeende waarschuwingen dat het niet betekent dat alles voorbij is, zien we de reacties van mensen die menen dat dus nu alles terug kan naar het oude normaal. In ieder geval dat je wat meer mag. Het heeft nu allemaal ruim een maand geduurd en dat mag nu heus wel weer over zijn.
duurt het nog lang?
Wanneer je je Rutterondje loopt in een stilaan heel wat frisser geworden buitenlucht, kan het steeds vaker voorkomen dat andere wandelaars en/of fietsers de anderhalve meter met een gerust hart een stuk inkorten. In het paasweekend moest de overheid op sommige plekken wegversperringen aanleggen, werden de toegangen tot bouw- of tuinbedrijven streng geregeld en moesten BOA’s met blote handen pubers en jongvolwassenen uit elkaar zien te houden. Kortom: een sterke behoefte om de thuis gestelde vraag: duurt het nog lang? alvast zelf maar te beantwoorden met een duidelijk waarneembaar ja. Is dit kindergedrag?
In het NHD van deze week staat een aantal vragen over de lockdown. Zo schoten mij nog meer vragen te binnen. Moet je de mensen die de aanbevelingen en zelfs verboden aan hun laars lappen nu gaan beschouwen als aso’s of moet je ze juist beschouwen als de helden die zich opofferen om het gewenste percentage van 60% immuun geworden bevolking eerder te bereiken?
door het roken veel bevattelijker bent voor covid-19?
Moet je voortaan op pakjes rookwaar ook de waarschuwing zetten dat je door het roken veel bevattelijker bent voor covid-19? Moeten wij van rokers die op de ic komen te liggen zeggen: ach, dat is ook een manier om te stoppen met roken?
Wordt complottheorieën bedenken een nationale sport? Welke complotten kunnen we nog meer ontdekken achter deze crisis?
Een heel andere kwestie: de president van de USA heeft bij het verdelen van nog wel beschikbare beschermende middelen beslist dat die nauwelijks naar New York mochten worden verstuurd en ook niet naar de democratische staten waarvan de gouverneurs te weinig respect hadden getoond voor de president. Daardoor zijn veel meer mensen besmet geraakt en hebben een beroerde ziektetijd meegemaakt dan nodig is en zijn zeer veel meer mensen overleden. Omdat hij op de hoogte was gebracht van de gevaren van de ziekte, maar bewust steden en staten onvoldoende hulp heeft gestuurd, mag je die president dan beschouwen als de grootste massamoordenaar die het land gekend heeft? Of bestaat de kans dat juist door het negeren van de noodkreten New York en de democratische staten zich veel eerder en beter weten te herstellen? Of de vraag anders gesteld: Moet Trump naar de gevangenis voor de rest van zijn leven of moet je hem voordragen voor de Nobelprijs?
Het boeiende van deze crisistijd is dat een aantal zaken te voorspellen lijkt, maar dat pas na de crisis de echte antwoorden klaar liggen. Of we die dan nog willen weten hangt uiteraard af van waar je zelf in gelooft of waar je bij hoort.