HOORN – In de facebookgroep ‘Kèèk op Hoorns verleden! plaatst Cor Kooter bijna dagelijks een Hoornse foto van vroeger. Nu is dat niet bijzonder, maar de oude foto’s, enkele van circa 1900-1910, zijn in kleur. Dat levert in de facebookgroep mooie reacties op. Tijd voor het verhaal achter deze foto’s.
Cor Kooter (65) komt oorspronkelijk uit Blokker. Zo’n 10 jaar terug dook hij in de geschiedenis van Blokker via een foto van het ouderlijk huis aan de Bangert in Blokker. Daarna kwam hij een mooie zwartwit foto tegen van vroeger en van het een kwam het ander. De ingekleurde foto’s postte hij in de groep ‘Keek op Blokkers verleden’, maar hij ontdekte al snel de Hoornse versie die veel meer leden had en dus meer reacties.
Foto’s inkleuren
Kooter lijkt wel iets te hebben met historie. Zo is hij vrijwilliger bij het Westfries Archief. Daar haalt hij de foto’s niet vandaan. “De meeste foto’s haal ik gewoon van internet af.” En dan komt de aap uit de mouw. Maar die foto’s zijn nog zwart/wit, hoe komen die in kleur? “Ik gebruik een tool, een website op internet. Hier kun je een foto uploaden die wordt omgezet naar een kleurenversie. Soms heel goed, soms gewoon slecht.”
Per foto kan hij soms tot een uur bezig zijn. “Soms moet je de foto’s bewerken omdat de kleur echt niet klopt. Zo had ik laatst een Nederlandse vlag, die hoort natuurlijk rood-wit-blauw te zijn. Via een programma op mijn computer kan ik gedeelten op de foto bijkleuren. Dat deed ik ook met een foto van kaasdragers. Die kazen moeten er natuurlijk wel geel uitzien. Dat waren ze toen en nu ook.” Om het af te maken voegt hij er een randje aan de foto toe om het authentiek te laten lijken.
Delen via facebook
Niet alle foto’s komen op internet. “Alleen bij tevredenheid. Het moet wel echt lijken.” En dan volgt het delen op facebook. “Ik begon met wel zes foto’s op een dag, maar in overleg met beheerder Jacques Wester hebben we dat terug gebracht naar 1 foto per dag. Dan kan ik ook langer toe”, zegt Kooter met een glimlach.
Reacties ziet hij bijna direct na het delen van de foto. “Mensen vinden het leuk om de foto’s te zien. Ze zijn verrast om de oude foto’s in kleur te zien. Misschien wel voor het eerst.” Als Kooter informatie heeft van de foto voegt hij deze toe. “Maar de meeste informatie komt van Jacques en van de leden die de foto’s zien. Zij voegen zelf veel informatie toe uit hun persoonlijke kennis. Best interessant om te lezen.”
Verder
Hoe lang kan hij hiermee nog doorgaan? “Ik was van plan om de huidige collectie foto’s die ik heb online te zetten en daarna te stoppen.” Toch staat hij open om meer oude foto’s van Hoorn (panden of mensen) in te kleuren. “Het mooiste zijn de portret foto’s van vroeger. Die zijn gemaakt door een goede fotograaf en daarom van hoge kwaliteit. Die kun je het mooiste inkleuren.” Mensen die een foto hebben die ingekleurd kan worden kunnen hem mailen via corkooter@hotmail.com. “Ik kan geen belofte doen. Het is ook maar liefde-werk-oud-papier.”
Mensen die zelf aan de slag willen gaan, kunnen dat ook doen. Op internet zijn twee gratis tools beschikbaar. Je bezoekt de website en upload een foto vanaf je computer. Een fractie later staat er een voor en na foto klaar om te bekijken. Tevreden over het resultaat, dan kun je deze foto opslaan (downloaden) naar je computer.
- https://playback.fm/colorize-photo (Deze gebruikt Cor)
- https://colourise.sg (Deze werkt ook maar gebruikt iets zwaardere kleurencontrasten)
Foto’s
Natuurlijk ook nog een overzicht van enkele foto’s die Cor Kooter recent heeft gedeeld op de facebook groep Kèèk op Hoorns verleden!.