HOORN – De kastelein met misschien wel de meest aanstekelijkste lach van de regio, Frans van Staveren van Café Charlies in Hoorn lacht nu minder. Net als vele andere café’s is zijn broodwinning sinds 15 maart 18.00 uur gesloten; Het moment dat de horeca de deuren moest sluiten vanwege de afgekondigde coronamaatregelen.
Waar diverse ondernemers een lichtpuntje zien door weer open te kunnen, mits aan de 1,5 meter afstand regel kan worden voldaan, lijkt dit in de horeca moeilijker. Restaurants houden rekening met halvering van de omzet met veelal gelijkblijvende vaste kosten. Café uitbaters zien nog minder mogelijkheden. Frans deelde zijn hartekreet op zijn facebookpagina.
‘Anderhalve meter horeca bestaat niet’
“Ik kan schuiven met krukken en stoelen, plexiglas bestellen, m’n medewerksters uitdossen met mondkapjes, maar het bestaat niet. Ik heb me suf gerekend en gedacht. Weken niet geslapen. Ik ben écht creatief. Maar het kan niet. Financieel niet, uitvoerbaar niet, qua gastvrijheid niet. Ik kán ons café niet voeren in een 1,5 metermaatschappij. Mijn omzet zakt terug naar maximaal 30%. Ik ga dan failliet. Mijn buurman ook, en die daarnaast ook. De één na 1 maand, de ander na 3. Maar failliet gaan we allemaal. Het zit muurvast.”
“Horeca op 1,5 meter is een utopie die bij horecaondernemers wordt neergelegd, alsof het een oplosbaar probleem is. Maar onze dochter Ella is 9 en snapt dat het niet kan. Ik moet mijn stem laten horen om te voorkomen dat deze taak zonder pardon bij de horeca-ondernemers neergelegd wordt! Aanpassingen doen is prima en ook nodig. Temperatuur meten aan de deur, evenementen uitstellen, kan. Maar laten we over die alternatieven gaan praten! Om de horecabedrijven te redden. Ik ben tegen de 1,5 meter economie in de horeca! Jullie ook?”