GROOTEBROEK – In vrijwel alle gemeenten in Nederland is het afgelopen jaar gewerkt om de zes ambities van het Nationale Sportakkoord te vertalen naar het lokale niveau.
In Stede Broec legden ze de lat hoog. In november werd tussen betrokken sportverenigingen en andere maatschappelijk partijen afgesproken dat er in februari concrete projecten moesten liggen. Na slechts vier maanden ligt er een uniek lokaal sportakkoord op tafel.
13 projecten
Er werden 19 projecten ingestuurd. Een ‘monitorgroep’ die bestond uit vertegenwoordigers uit de sport en andere organisaties uit Stede Broec koos de 13 beste projecten. De projecten hebben betrekking op bewegen in de openbare ruimte, het versterken van sportverenigingen, het stimuleren om te gaan bewegen en het verhogen van de veiligheid in de sport in Stede Broec.
‘Zelf geïnitieerd’
Wethouder Nico Slagter is verheugd met het bereikte resultaat: “Wat zo bijzonder is, is dat alles door de betrokkenen zelf is geïnitieerd. Niet de gemeente of een andere organisatie had de leiding. Nee, de betrokken organisaties hebben zelf de plannen ontwikkeld, beoordeeld, keuzen gemaakt en zullen deze zelfstandig uitvoeren. Als je leest hoe partijen met elkaar gaan samenwerken, waarbij sport als bindmiddel dient, dan word ik enthousiast.”
Grote diversiteit
De diversiteit qua projecten is groot. Een aantal organisaties gaat samenwerken om een vrijwilligerspas voor heel Stede Broec in het leven te roepen; het vrijwilligerswerk wordt hierdoor aantrekkelijker. Een nieuwe doelgroep wordt door De Zouaven bij het walking football aangeboord. Andere organisaties zullen wekelijkse wandelingen in Stede Broec verzorgen. Het Martinus College en de Praktijkschool West-Friesland afdeling Stede Broec kunnen ook dankzij het sportakkoord sportieve initiatieven ondernemen. Bridgeclub Lutjebroek zet een ledenwerfactie op waarmee jeugdbridge ook onder de aandacht wordt gebracht.
Ouders en trainers worden te zijner tijd uitgenodigd voor een theatervoorstelling ‘Positief Coachen’ in ’t Postkantoor. Kader van sportverenigingen krijgt het aanbod om workshops te volgen waarmee het gewenste aantal vrijwilligers bij de vereniging gegarandeerd wordt. Team Sportservice West-Friesland levert bij veel van de initiatieven een ondersteunende rol.
Belangrijke impuls
De totstandkoming van het sportakkoord is begeleid door onafhankelijk sportformateur Ted van der Bruggen. Hij vertelt: “Wanneer de coronacrisis voorbij is worden de 13 projecten uitgevoerd. De start gaan we dan vieren met een feestelijke bijeenkomst.” Dit sportakkoord biedt een belangrijke impuls aan het totale sport- en beweegaanbod in de gemeente. Daar kan Stede Broec als sportieve gemeente trots op zijn”.
Geïnteresseerden kunnen het Maatschappelijk Sportakkoord Stede Broec digitaal ontvangen door dit te melden via sportformateurstedebroec@gmail.com.