16 januari 2020 – Column Peter Ursem: De wind van voren?
Je kunt het natuurlijk glashard blijven ontkennen dat er een relatie is tussen wat wij o.a. met fossiele brandstof uitspoken en de opwarming van de aarde. Populistische politici spinnen goed garen bij het ongenoegen dat er ontstaat wanneer er wordt beweerd dat onze manier van doen de boel grondig in het honderd doet lopen en dat er pas een goed einde denkbaar is, wanneer er stevige maatregelen worden ondernomen. Maatregelen, die je gaat voelen in je portemonnee en in de landschappen, die wij in Nederland zo leuk gewend waren te zien.
De wereld verandert en dat komt voornamelijk door de mens, door ons dus. Ons land telt, ook wanneer je de binnenkomende mensen niet zou meetellen, elk jaar meer inwoners. Die hebben woonruimte nodig. Dat betekent dat er steeds meer grond, dat eerst een van ouds bekende manier een functie had, gebruikt zal gaan worden om er woningen op te zetten. De agrarische wereld van nu heeft zeker in Nederland een totaal ander aanzien gekregen dan honderd jaar geleden voor mogelijk werd gehouden. Onze infrastructuur is er een met een uiterst dicht net van vervoersmogelijkheden geworden. Het aantal privé-auto’s overstijgt het aantal inwoners van bijvoorbeeld Noorwegen.
het nadeel is: je ziet ze en je hoort ze
De wereld om ons heen verandert noodgedwongen doordat we ook verzekerd willen zijn van een aantal geriefelijke voorzieningen, zoals elektriciteit voor alle apparaten die ons leven leefbaarder maken. Die elektriciteit moet ergens vandaan komen, ergens opgewekt worden en dat moet ook in ons eigen land op manieren die het milieu zo min mogelijk schade toebrengen. Niet voor niets is een groot deel van de bevolking in het volle besef van de noodzaak ervoor, overgegaan op het in huis halen van groene energie. En nu komt dat verkrijgen van groene energie in botsing met andere zaken waaraan we gehecht zijn.
Windmolens bijvoorbeeld geven op een behoorlijk groene manier stroom door aan bedrijven en huishoudens. Maar het nadeel is: je ziet ze en je hoort ze. Dat horen is mij nog niet zo erg opgevallen, maar dat is mijn eigen schuld. Ik ben er nooit met mijn snufferd vlak voor gaan staan. Maar hier en daar is aangetoond dat zij een extreem laag bromgeluid kunnen veroorzaken waar mensen op flinke afstand er toch nog last van ondervinden. Of dat bij elke windmolen zo is en of dat te verhelpen is, weet ik niet. Een andere manier, waarvoor geen hoge bouwwerken een oneindig laagland ontsieren is de aanleg van zonnepanelen die hele akkerruimtes kunnen vullen. Geen geluidsoverlast.
Tegen beide manieren van milieuvriendelijk elektriciteit produceren bestaan actiegroepen. Voor een deel bestaande uit leden die voorstander zijn van groene energie. Dat lijkt onverenigbaar. Een veel geroepen argument is dat bijvoorbeeld zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven kunnen in plaats van op een akker. Daar is wat voor te zeggen, wanneer het aanbod van daken heel groot is en de stroomkosten op deze manier nauwelijks meer zullen kosten dan de akkerstroom. Tegen windmolens bestaat veel fellere kritiek. Weg met die krengen wordt betoogd.
Dan moet het hen wel erg tegenvallen dat de provincie meent dat de afstand tussen woonhuis en windmolen zelfs iets minder kan zijn dan 600 meter en dat er daarom in de provincie een wattendeken aan bruikbare bouwplaatsen voor windmolens bestaan. Dat er tegelijkertijd een geluid klinkt vanuit het provinciebestuur, dat men steeds ongevoeliger is voor tegenwerkende krachten is voor windmolenbestrijders een reden om een aanval van acute donquichotteritis te krijgen.
Ik tracht bij mezelf na te gaan naar welke groep mijn sympathie het meest uitgaat. Ik vrees dat ik een geweldige bewondering heb voor knap geconstrueerde windmolens. Misschien is voor die afwijking ook een mooie medische term. Ik vind al mijn hele leven de oude windmolens ook wel interessant. Zouden vanaf de Gouden Eeuw demonstraties gepland zijn tegen de bouw daarvan? Zolang ik mijn apparaten aansluit op het lichtnet, zul je mij nergens tegen horen protesteren. Nog één vraagje: zouden de moderne windmolens wel bestand zijn tegen oudejaarsvuurpijlen?