REGIO – Volgende week is het is de Week van de Veiligheid. Deze staat dit jaar in het teken van weerbaarheid tegen diverse vormen van criminaliteit. Een vorm van oplichting die snel toeneemt is WhatsApp-fraude. Krijgt u via WhatsApp een dringend betaalverzoek van een familielid of bekende? Wees dan alert, grote kans dat er sprake is van oplichting. Gemeente Drechterland is een van de gemeenten die informatie om fraude tegen te gaan deelt op haar website.
Werkwijze
Bij WhatsApp-fraude, ook wel vriend-in-nood fraude genoemd, gaan oplichters zeer geraffineerd te werk. Zij doen zich voor als familielid of bekende, vaak compleet met profielfoto van degene van wie ze de identiteit gebruiken. De persoon in kwestie laat via WhatsApp vaak eerst weten een nieuw telefoonnummer te hebben. Vervolgens doet hij/zij een dringend beroep op u om geld voor te schieten, omdat er op de één of andere manier betaalproblemen zijn. Daar is vaak veel haast bij. De ‘bekende’ wil daarbij niet op een andere manier dan via WhatsApp communiceren, of beweert dat dit niet mogelijk is.
Fraude voorkomen
Maak nooit zomaar geld over op basis van een appje alleen, zonder dat u iemand daadwerkelijk hebt gesproken;
Bel ‘de bekende of het familielid’ op het oude nummer dat u hebt opgeslagen in uw adresboek en vraag na of hij /zij inderdaad om geld gevraagd heeft;
Maak afspraken met uw familie en vrienden over hoe u elkaar benadert mocht er zich werkelijk een (financiële) noodsituatie voordoen. Spreek bijvoorbeeld af dat u nooit alleen via WhatsApp om geld zult vragen, maar dat er altijd sprake zal zijn van live contact.
Tips
Kijk voor meer informatie en tips op Veiliginternetten.nl of www.fraudehelpdesk.nl