Wijzigingen
Enkele wijzigingen worden opgenomen op de eerdere concept-RES. Zo plaatst gemeente Medemblik geen nieuwe windturbines op haar grondgebied (op land noch op water). De voorgestelde zoeklocatie voor het opwekken van wind- en zonne-energie in het Hoornse Markermeer is geschrapt. Hetzelfde geldt voor het zoekgebied wind en zon in het IJsselmeer/Markermeer op het grondgebied van Enkhuizen. Jeroen Broeders, wethouder duurzaamheid gemeente Drechterland: “Kansrijk vinden wij zonnepanelen op grote daken, op en om bedrijventerreinen en langs infrastructuur. Dat zien wij eigenlijk veel liever dan het gebruik van agrarische gronden.”
Zon in het IJsselmeer
De genoemde aanpassingen vertalen zich in een afname van het bod van West-Friesland van 0,51 TWh. Toch bepaalt dit nog niet de definitieve ambitie voor de RES. Nieuwe mogelijkheden en ideeën worden nader onderzocht. De insteek daarbij is dat energie-ontwikkelingen in het IJsselmeer een duidelijke meerwaarde creëren en aansluiten bij andere relevante IJsselmeeropgaven. Bijvoorbeeld het plan om zonne-opwek in het IJsselmeer te combineren met het vergroten van natuurwaarden in de Wieringerhoek.
Verdieping in thematafels
De reacties leidden ook tot vraagstukken die betrokken partijen de komende maanden gaan uitwerken. De uitkomsten hiervan zijn van invloed op het RES-traject. Het gaat om onderwerpen als ontwikkelprincipes voor wind- en zonne-energie (de wijze waarop zonneweides en windturbines ingepast kunnen worden in het landschap), kansen voor agrariërs, ruimtelijke samenhang en lokaal eigendom. Meer informatie over de ‘thematafels’ staat op de website van de Noord-Hollandse Energieregio.
Masterplan
West-Friesland stelt daarnaast een ‘masterplan’ op met onder meer regionale beleidskaders voor duurzame energieopwekking op land. Het doel is om de samenhang tussen zon- en windprojecten in de regio te bevorderen en versnippering te voorkomen. Hierna kunnen gemeenten de zoekgebieden concretiseren, natuurlijk weer in overleg met de samenleving.
Kijk voor meer informatie ook op de website Samen en Duurzaam
Bron tekst en foto: Gemeente Drechterland