HOORN – Op donderdag 26 november om 16.10 uur sloeg de virtuele gong voor de start van de 11e editie van de Westfriese Beursvloer. Door corona deze keer digitaal. 40 maatschappelijke organisaties en 40 maatschappelijk betrokken bedrijven gingen met elkaar speeddaten en handelen met gesloten beurzen.
Door corona kon de Westfriese Beursvloer dit jaar niet fysiek plaatsvinden. Er werd een digitale speeddate-editie opgezet, waarbij ieder bedrijf en organisatie 9 gesprekken met elkaar voerden van elk vier minuten. “Intensief, spannend, maar zeker effectief”waren de meest gehoorde reacties. Met nu al een score van ruim 130 matches durven de organisatoren Vrijwilligerspunt Westfriesland en Westfriese Uitdaging deze coronaproof-editie dan ook een succes te noemen.
Meer dan ik had verwacht
Voor Margreet Loots van Wijkcentrum de Bonte Veer uit Enkhuizen was het de eerste keer dat ze meedeed: “Ik vond het wel heel spannend, want ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Ik was op zoek naar een bedrijf dat ons kon helpen met het opknappen van enkele tafels en stoelen en een bedrijf dat met ons wil meedenken over hoe we ons terras kunnen inrichten. Beide bedrijven heb ik tijdens het speeddaten gevonden! Maar ook onverwachte matches zijn er ontstaan. Zo had ik een speeddate met de bibliotheek die in hetzelfde pand gehuisvest zit. Eerst dacht ik: ‘wat moet ik nou met de bibliotheek?’, maar toen bleek dat ze workshops organiseren die voor onze oudere bezoekers superleuk zijn. Een onverwachte match dus! Ik ben erg blij dat ik dit jaar heb meegedaan en dat ondanks corona de Beursvloer toch heeft plaatsgevonden. Het heeft ons veel moois gebracht!”
Dit wordt geen verkering
“Heel intensief, maar super effectief”, vond Sander Mul van Heddes Bouw & Ontwikkeling deze digitale editie. “Bij een live-beursvloer heb je ongeveer 9 gesprekken in anderhalf uur, nu heb je een half uur. Dat is pittig, maar houdt je wel scherp. De organisatie moet snel en goed de vraag pitchen. Je weet eigenlijk al in de eerste seconden of je iets voor elkaar kunt betekenen. Bij een aantal was het helaas niet anders: dit wordt geen verkering. Maar dan nog dacht ik: ‘dit is een goed verhaal. Deze raakt me. Hier moet ik wat mee.’ En dan kon ik ze veelal doorverwijzen naar bedrijven in mijn netwerk waarvan ik zeker weet dat die willen helpen. Maar natuurlijk hebben wij ook mooie matches kunnen maken. Binnenkort gaan we bij EHBO Stede Broec langs om te kijken hoe we hun nieuwe oefenruimtes kunnen aanpassen qua vloer en plafonds. Het was dus ook voor ons een succesvolle Beursvloer!”
Ruim 130 matches
De inventarisatie van het aantal matches is nog gaande. Brigitta Posch van Vrijwilligerspunt Westfriesland: “We zijn alle maatschappelijke organisaties en bedrijven aan het nabellen. Wij zorgen ervoor dat de organisaties en bedrijven weer met elkaar in contact komen om de gesprekken voort te zetten en samen afspraken vast te leggen. De kans is dan ook groot dat er nog meer matches bijkomen. Een succesvolle editie dus wat ons betreft. Wel raar om aan de zijlijn te hebben gestaan, want je krijgt niks mee van de gesprekken. De live beursvloer heeft dan ook onze voorkeur. Je voelt het enthousiasme en de (gezonde) spanning en je beleeft het echt mee. Maar we zijn super blij dat we toch in deze rare tijd de Westfriese Beursvloer hebben kunnen laten plaatsvinden. Anders waren al die mooie, en soms onverwachte, contacten en matches die de Beursvloer oplevert er dit jaar niet geweest.”