HOORN – Jaarlijks stelt de gemeente Hoorn een bomenbalans op. Deze bomenbalans geeft inzicht in hoeverre het aantal gekapte gemeentebomen in evenwicht is met het aantal geplante bomen. Als peildatum wordt de maand mei gebruikt. Dit geeft volgens de gemeente een betrouwbaar beeld omdat dan het kap- en plantseizoen van de bomen afgelopen is. Op 1 mei 2021 bedroeg het aantal bomen 42.332.
Sinds de vorige balans (peildatum 1 mei 2019) zijn er 148 bomen gekapt en 530 bomen aangeplant. Dit zorgt voor een toename van 382 bomen. Indien er voor een ruimtelijke ingreep bomen moeten wijken dan wordt geprobeerd om een gelijk aantal bomen binnen dat project terug te planten. Bij onvoldoende ruimte vindt compensatie plaats in de nabije omgeving buiten het projectgebied.
Bomen bouwprojecten
Bomen die vanuit de projecten zoals de Rozenbuurt en Holenkwartier moeten worden gecompenseerd gaat de gemeente planten in het nieuwe park aan de noordzijde van de Bangert en Oosterpolder.
Bijdrage aan klimaatdoelstellingen
In de brief aan de raad somt de gemeente Hoorn ook de bijdrage van de positieve bomenbalans op en daarmee de bijdrage van bomen aan de klimaatdoelstellingen. Deze doelstelling is onder andere gericht op het terugbrengen van de CO2 uitstoot met 49% in 2030. Bomen verminderen niet de uitstoot, wel leveren ze een indirecte bijdrage door CO2 op te nemen.
“Deze bijdrage noemen we ook wel ecosysteemdiensten die de bomen verrichten. De waarde van een aantal ecosysteemdiensten treft u onderstaand aan:
• Jaarlijkse vastlegging koolstofdioxide (CO2): 1,9 miljoen kg
• Jaarlijkse baten: 1 miljoen euro
• Totale hoeveelheid opgeslagen CO2: 56,6 miljoen kg
• Baten opgeslagen CO2: 20 miljoen euro
• Jaarlijkse afvang vervuilende stoffen: 17.100 kg
• Jaarlijkse opvang water: 102 emmers water per inwoner
• Kroonoppervlak van de bomen: 16% van de gemeentelijke oppervlakte (3,4 km2)
Verklaring bij bovenstaande cijfers
Weergegeven is hoeveel kg CO2 de bomen per jaar op slaan en hoeveel er totaal al is opgeslagen. In 2016 is berekend dat er in Hoorn jaarlijks 295 miljoen ton werd CO2 uitgestoten. De bomen nemen hier jaarlijks 1,9 miljoen kg van op. Ook is berekend hoeveel vervuilende stoffen (fijnstof) er jaarlijks wordt afgevangen. Bij de jaarlijkse opvang van water is berekend hoeveel water er minder door het riool moet worden afgevoerd dan in een situatie zonder bomen. Als laatste is het kroonoppervlak van de bomen weergegeven. De baten van deze diensten zijn omgezet naar euro’s. De waarde in euro’s wordt bepaald als schadekosten: de kosten die moeten worden gemaakt om de schade als gevolg van milieuvervuiling te herstellen. De ecosysteemdiensten die de bomen verrichten voegen we jaarlijks toe aan de bomenbalans.
Ecosysteemdiensten als afwegingskader
Als een ruimtelijke ontwikkeling in de vorm van een bouwplan, rioolvervanging, aanleg warmtenet et cetera plaatsvindt, kan met een Boomeffectanalyse (BEA) aangegeven worden wat de gevolgen zijn voor aanwezige bomen in het projectgebied. Met de BEA is te bepalen of een houtopstand duurzaam in
stand kan worden gehouden bij uitvoering van de voorgenomen plannen. Om een nog betere afweging te maken of bomen gehandhaafd of ingepast kunnen worden in het plan gaat Hoorn in de BEA ook rekening houden met de ecosysteemdiensten. “Hiermee komt de belangrijke functie die bomen in onze stad verrichten nog beter tot zijn recht.”