3 september 2021
De Week van Lezen en Schrijven start op maandag 6 september 2021 met activiteiten in het hele land.
Aandacht voor de basis: lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden, is belangrijk om goed mee te kunnen doen. Want zo’n 2,5 miljoen mensen in ons land hebben daar moeite mee. In Hoorn geldt dat voor meer dan 9.000 van onze inwoners. Daarom organiseren Fiolet Taaltrainingen en de Bibliotheek Hoorn activiteiten met als thema Taal en Cultuur voor deelnemers van taalscholen en taalcursussen.
13% is laaggeletterd
In Hoorn heeft 13% van onze inwoners moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, is het een extra grote uitdaging om rekeningen te begrijpen, een goede baan te vinden of goed mee kunnen doen in de samenleving. Simpele dingen als het gebruik van een computer of een smartphone is voor hen ingewikkeld. Veel Hoornse volwassenen boven de 30 jaar en nieuwkomers met kinderen hebben moeite met lezen en schrijven. Dit heeft ook invloed op hun kinderen, denk aan voorlezen voor het slapengaan of een ouderavond van school volgen. Maar ook het regelen van je geldzaken. Het gebeurt nog te vaak dat mensen een rekening niet goed kunnen lezen en niet betalen waardoor zij in geldproblemen komen. Als je goed kunt lezen en schrijven, is je gezondheid vaak beter dan die van mensen die dat niet goed kunnen. Want, wat als je een bijsluiter van je medicijnen niet begrijpt?
Speciaal programma op 9 september
Op woensdag 9 september krijgen taalcursisten een special programma met activiteiten over taal en cultuur. Bij de organisatie van de activiteiten zijn de cursisten zelf actief. Het programma bestaat uit een rondleiding in de bibliotheek over de speciale collectie om goed te leren lezen. Daarnaast gaan de cursisten aan de slag met allerlei taalspelletjes. Het programma sluit af met een interactieve stadswandeling door het centrum van Hoorn. Wethouder Kholoud al Mobayed: ‘Taal leer je niet alleen op school, maar juist ook samen met anderen buitenshuis. Daarom ben ik trots op de organisaties in onze gemeente die veel voor deze doelgroepen doen. We weten dat taal zoveel invloed heeft op je dagelijks leven en veel op kan lossen zodat mensen mee blijven doen.’
Leesclubs en meer
De bibliotheek is een van de plekken in Hoorn waar inwoners kunnen leren lezen en schrijven en elkaar kunnen ontmoeten. De bibliotheek heeft leesclubs voor verschillende taalniveaus, taalcoachactiviteiten en een uitgebreide collectie voor taalcursisten. Daarnaast kunnen alle inwoners hier terecht om te leren te werken met computers en mobiele telefoons. Meer informatie is te vinden op de website van de bibliotheek.
Landelijke aanpak Tel mee met taal
De Rijksoverheid is een actieprogramma gestart om laaggeletterdheid te verminderen. Dit programma bestaat uit onderzoek, subsidie voor werkgevers, educatie en activiteiten voor laaggeletterden en loopt tot en met 2024.
Bron tekst en foto: Gemeente Hoorn