HOORN – De gemeente Hoorn heeft inwoners en organisaties opgeroepen om met hen mee te denken over de vorm en inhoud van de stadsgesprekken. In de afgelopen periode hebben wethouder Kholoud al Mobayed (diversiteit), wethouder Samir Bashara (Kunst en Cultuur en Erfgoed) en burgemeester Jan Nieuwenburg bijna 20 voorgesprekken gevoerd met ‘meedenkers’.
Een belangrijk stadsgesprek op de agenda is de relatie van Hoorn met JP Coen en het daaraan verbonden verleden. De burgemeester heeft de raad per brief geïnformeerd over de voorbereidingen.
Uitkomsten van de voorgesprekken
De groep bestond uit diverse achtergronden; vanuit onderwijs, sport, kunst en cultuur, welzijnswerk en ook historici. Daarnaast zijn er ook gesprekken gevoerd met de gemeenteraad, het college van B en W en binnen de gemeentelijke organisatie. Het doel van deze voorgesprekken was het ophalen van input over welke vorm de stadsgesprekken moeten krijgen en welke onderwerpen aan de orde moeten komen.
Op basis van deze inbreng willen wil de gemeente Hoorn een bureau inhuren dat het proces met hen zal organiseren. Hier een overzicht van veelgenoemde uitkomsten van de voorgesprekken (met alle partijen):
- Vorm
– Organiseer een Hoorns gesprek, dus voor en met de inwoners van Hoorn;
– Organiseer geen debat, maar een gesprek, om naar elkaar te luisteren en elkaar te leren begrijpen;
– Organiseer meerdere gesprekken, op locaties dicht in de buurt van de bewoners;
– Er is een duidelijke voorkeur om de gesprekken fysiek te voeren;
– Grote inzet om een breed publiek bij de gesprekken te betrekken (dus niet alleen ‘usual suspects’);
– Zorg dat de stadsgesprekken geleid worden door een deskundig bureau, bij voorkeur met kennis over inclusie en het koloniale verleden van Nederland. - Inhoud
– Voer een breder gesprek over maatschappelijke inclusie, maar voer ook het gesprek over (institutionele) racisme, koloniale- en slavernijverleden en het standbeeld van JP Coen. Dit laatste moet evenwel de gesprekken over inclusie niet overschaduwen;
– Het gesprek moet gaan over discriminatie op alle gronden, werk/school/sport/leven. Daar moet je als gemeente ook stelling in nemen. Hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen, of weet waar hij/zij terecht kan als dat niet zo is?;
– Doe vooraf onderzoek naar hoe inwoners van Hoorn over discriminatie denken en of en hoe zij dit ervaren, om als startpunt te gebruiken voor de gesprekken.
Oriënterende gesprekken met bureaus
Vanuit het projectteam zijn er inmiddels gesprekken geweest met 5 bureaus. Hierbij is de bovenstaande input van de voorgesprekken als uitgangspunt genomen. Op basis van deze gesprekken bepaalt het projectteam welk bureau/plan van aanpak de voorkeur heeft. Dit bureau licht vervolgens het plan van aanpak toe in een bijeenkomst met de werkgroep van de raad. De raad krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en laatste aandachtspunten mee te geven. Hierna wordt de definitieve opdracht verstrekt.
Planning 2021
Onderstaand een overzicht van de stappen die we in 2021 zetten:
- Q1: Selectiegesprekken bureaus en afronding keuze bureau
- Q1: Start onderzoek naar ervaringen inwoners met in/exclusie, discriminatie en/of racisme.
- Q1/Q2: Start stadsgesprekken, die doorlopen in Q3 en Q4.
- Q4: Afronding van de gesprekken met een eindrapport, met daarin conclusie en aanbevelingen.
Vervolgacties
Het doel is om zo snel mogelijk in 2021 te kunnen starten met de gesprekken. Maar er moet ook rekening gehouden worden met het feit dat de situatie rond het coronavirus hierin beperkingen kan opleggen. “Als blijkt dat fysieke gesprekken met groepen voor langere tijd beperkt of niet mogelijk zijn, zullen wij moeten overwegen om toch digitaal een start te maken”, schijft de burgemeester tot slot in de brief aan de raad.