1 juli 2021 – Column Peter Ursem: Kappen nou!
Bomen zijn onze zuurstofbron. Bomen bieden in bossen verblijfsplezier. Bomen bieden andere levensvormen voeding en schuilplaatsen. Bomen verfraaien het landschap. Bomen leveren bouw- en brandhout. Bomen staan soms in de weg. Het is altijd wat met bomen. De meeste bomen staan goed waar ze staan en daar zijn we in meerderheid blij mee. Het weghalen van bomen mag in Nederland alleen wanneer daar een aanvaardbaar doel mee wordt bereikt. Je mag dat alleen met een ‘omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand’. Zeer nuttig in een land dat nou niet bepaald bekend staat als zeer bosrijk, ondanks de verwijzing ernaar in plaatsnamen met -loo, -woud of -bos.
Het is niet vreemd wanneer men zeer hecht aan bomen die soms generaties lang het landschap bepaalden. Vandalisme tegen bomen, zoals in Hoorn jegens een oude bijzondere appelboom, leidt steevast tot diepgevoelde verontwaardiging. Een heuse actiegroep ontstond toen in Hoorn duidelijk werd dat bomen aan de Westerdijk zouden worden weggehaald. Edoch, verontwaardiging ontstaat ook wanneer een buurman blijft weigeren zijn overlast veroorzakende boom in zijn tuin weg te laten halen.
Grote verbazing en met de vraag waar dat nou voor nodig is, kregen mijn vrouw en ik toen we in het afgelopen weekend zagen dat bij de Hulk tussen Hoorn en Scharwoude een stuk bosschage ruwweg transparant was gemaakt. Later mochten we lezen dat de politie in dat stuk op zoek is naar een mogelijk begraven slachtoffer van een moord. En ik beken dat ik nu ergens in mijn achterhoofd de vraag wegdruk: Nou, èn?
En toch gebeurt dat ondanks toezeggingen niet.
Door de gemeenten Opmeer en Medemblik loopt de A.C. de Graafweg. Een niet al te brede weg die dwars door openlandschap slingert met rustieke bomen erlangs. De weg zal tot veler opluchting worden aangepakt en iets verbreed. De vrees van wellicht net zoveel mensen was dat de bomen dan moeten wijken, maar stevig lobbyen bij gemeenten en provincie leek die vrees teniet te hebben gedaan. En toch gebeurt dat ondanks toezeggingen niet. Maar liefst 568 bomen worden daar binnenkort weggehaald. Niet zozeer omdat ze nog steeds te dicht op de weg zullen staan, maar omdat er langs de weg oude leidingen worden weggehaald en nieuwe gelegd. De vele boomwortels zullen dat werk onmogelijk maken. Overigens noemt men ook het argument van dodelijke obstakels voor hen die met slok en/of pillen op overmoedig topsnelheden wil halen.
Toch blijft er wel degelijk een grond voor boosheid rond het besluit.
Ik kan me de verontwaardiging van de boomliefhebbers wel indenken. Zeker nadat de strijd gestreden en het pleit beslecht tevreden en gerustgesteld wegwerkzaamheden tegemoet gezien werd. De argumenten rond de te voeren werkzaamheden zouden mij wel overtuigen, maar ik woon niet in die omgeving. Toch blijft er wel degelijk een grond voor boosheid rond het besluit. Wanneer ik het artikel in de krant lees, mis ik een zeer belangrijk deel in deze kwestie. De belofte om nieuwe bomen aan te planten, zodra het werk geklaard is.
In Hoorn zullen de weggehaalde bomen aan de Westerdijk worden gecompenseerd door het neerzetten van nog meer bomen in die omgeving. Niet al te monumentale bomen uiteraard, maar bij de aanplant van de eerdere bomen was er ook sprake van nog weinig beschutting biedende iele exemplaren.
Ik zal er maar van uitgaan dat de provinciale overheid ook nieuwe aanplant langs de A.C. de Graafweg in het vooruitzicht heeft en dat dan ook spoedig deelt met de Westfriezen. Anders wil ik me graag aansluiten bij een actiegroep die dat inzicht bij de provincie wil inplanten. Anders gewoon kappen met kaalslag!