Duik met een hedendaagse app in zo’n 800 jaar Westfriese Omringdijk. De ruim 126 kilometer lange dijk loopt, de naam zegt het al, om West-Friesland heen. Voor de West-Friezen is de dijk door de eeuwen heen hun steun en toeverlaat tegen het woeste water. Want ooit was West-Friesland van alle kanten omringd door water. Download de app en leer over het verleden en heden van de dijk bij u in de buurt.
De Westfriese Omringdijk is de historische dijk (provinciaal monument) die om West-Friesland heen loopt. Deze regio werd eeuwenlang van alle kanten door water omsingeld. Het meeste gevaar kwam van de Zuiderzee, tegenwoordig het IJsselmeer. Een groot deel van ons beheergebied stond daarnaast nog onder water: de Beemster, Schermer, Zijpe, Wieringermeer en zelfs de Heerhugowaard. Aan de Westfriezen en hun waterschappen de barre taak om hun land droog te houden. De Omringdijk is het levende monument van deze strijd.
25 locaties
Deze app brengt op 25 locaties de sporen van de strijd tegen het water tot leven met verhalen, foto’s en kaarten. Van gemaal Lely tot de Kolk van Dussen, van de Zijpe tot de Zuiderdijk. Gebruik de app buiten op de dijk, waarbij u een melding krijgt als u in de buurt bent van een mooi verhaal. De historie van de dijk ervaren vanuit uw luie stoel kan ook.
Heden en verleden
In de app laten we zien dat de geschiedenis niet op zichzelf staat: waar vroeger met molens werd gemalen, voeren wij het water vandaag de dag met elektrische gemalen af. Niet alle locaties gaan echter zo ver terug in de tijd; we hebben juist ook voor plekken met actuele betekenis gekozen, zoals de waterberging Kolk van Dussen waar we bij hevige neerslag water tijdelijk opvangen. Ook het recent gebouwde gemaal C. Mantel bij Schardam, die ons waterbeheer nog efficiënter maakt, heeft een plekje in de app.
Download app
Nieuwsgierig? Ga dan naar de Apple App Store of de Google Play Store en zoek op Westfriese Omringdijk. Meer informatie en een rechtstreekse downloadlink vindt u hier: App Westfriese Omringdijk | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (hhnk.nl)
Bron tekst en foto: Gemeente Medemblik