Tussen 11 en 17 oktober kunnen jongeren in hun gemeente hun mes, ander steekwapen of nepwapen inleveren. Dat kan anoniem en straffeloos.Het gaat om een landelijke inzamelactie die erop gericht is het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. De politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten werken samen aan de actie met de slogan ‘Drop je knife en doe wat met je life’.De gemeenten Medemblik, Stede broec, Opmeer, Drechterland, Hoorn en Enkhuizen trekken samen op in deze campagne. Er komen inleverpunten in de gemeenten Hoorn, Medemblik en Opmeer. Jongeren kunnen hun steekwapen ook inleveren in een andere gemeente dan hun eigen. Op www.dropjeknife.nl staat een kaart met alle inleverpunten in Nederland.
Burgemeester Streng van Medemblik: “Jammer dat deze actie nodig is en eigenlijk is het niet te begrijpen dat onze jongeren denken steekwapens nodig te hebben. Ik zou tegen alle jongeren willen zeggen ‘begin er niet aan’. Wapens zijn nooit de oplossing en stoer is het al helemaal niet. Ik hoop dat jongeren van de gelegenheid gebruik maken en hun steekwapen inleveren.”Ook de burgemeester van Hoorn staat ook achter deze landelijke inleveractie: ‘Helaas wordt ook onze regio vaker opgeschrikt door incidenten waarbij steekwapens zijn gebruikt. Ook onder jongeren groeit het bezit van steekwapens. Vaak realiseren zij zich onvoldoende welke risico’s zij nemen door het dragen en gebruiken van een wapen. Messen en andere steekwapens maken onze samenleving alleen maar onveiliger. Door mee te doen met deze actie laten wij zien dat we deze wapens onacceptabel vinden en roepen iedereen op deze anoniem in te leveren.’
Het is verboden om een (steek)wapen op zak te hebben. Toch neemt de politie steeds vaker messen van jongeren in. In 2020 ging het landelijk om ruim 1.500 voorwerpen terwijl dit er in 2017 nog 486 waren. Ook raakten meer tieners betrokken bij steekincidenten. Demissionair minister Grapperhaus werkt aan een wet die de verkoop van legale messen aan minderjarigen verbiedt. In de tussentijd overlegt Grapperhaus met grote winkelketens over hoe zij ervoor kunnen zorgen dat er minder messen aan jongeren worden verkocht.
Bron tekst en foto: Gemeente Medemblik