“Wij als gemeente Stede Broec doen hier natuurlijk aan mee”, vertelt wethouder Bart Nootebos. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken.
“Investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmte pomp, om kosten te besparen, is niet voor iedereen mogelijk. Met de ‘zet um op 60’ actie kan iedereen die een cv-ketel heeft meedoen en is er geen investering nodig. Binnen één minuut naar 60 graden terugbrengen, is tot wel 60 euro per jaar besparen”, vervolgt Nootebos.
Efficiënter op 60 graden
Standaard staan cv-ketels vaak op 80 of 90 graden aanvoertemperatuur voor de verwarming (het water wat naar de radiatoren, convectors of vloerverwarming aangevoerd wordt). Daardoor zijn ze minder zuinig dan ze kunnen zijn. Door de aanvoertemperatuur van de verwarming te verlagen tot 60 graden halen moderne ketels een hoger rendement en bespaar je energie en gas, en dus kosten! De temperatuur mag niet lager dan 60 graden, want daaronder kan bacterievorming plaatsvinden.
De temperatuur van de verwarming en van het tapwater zijn altijd apart in te stellen. Dus als u alleen de aanvoertemperatuur van de verwarming verlaagd, heeft dat geen invloed op de temperatuur van het tapwater en brengt dus ook geen veiligheidsrisico’s met zich mee.
Meer voordelen
Naast het verlagen van het gasverbruik en daarmee de kosten zijn er nog meer voordelen te noemen. Uw huis is comfortabeler, door een constante kamertemperatuur en er hierdoor minder snel droge lucht wordt gevormd. Het is misschien wel nodig om de klokthermostaat iets anders in te stellen (in de ochtend iets vroeger de verwarming aan), omdat het door de lagere temperatuur iets langer duurt voordat de woning op temperatuur is.
Op de website www.zetmop60.nl staat voor iedere cv-ketel een korte instructievideo, zodat iedereen het makkelijk zelf kan doen.
Wil jij helpen om CO2 te besparen én mensen de kans bieden 60 euro te besparen? Help dan mee de boodschap te verspreiden en vertel het door.
Bron tekst en foto: Gemeente Stede Broec