10 februari 2021 – Column Peter Ursem: Gertjan Nijpels, een jutter die Westfries werd
Het overlijden van Gertjan Nijpels heeft heel veel mensen doen schrikken. Plotseling ontviel hij ons , terwijl hij bij nacht en ontij zijn rol als burgervader vervulde. Zou niet elke burgemeester midden in de nacht naar een grote calamiteit togen? Misschien niet alle, maar Gertjan Nijpels wel. Dat hij een groot hart voor zijn gemeente had is op veel manieren tot uiting gekomen.
In 2016 heb ik een televisieopname met hem gemaakt in de serie Westfriese Kopstukken, een programma van de regionale omroep Weeff, waarin alle burgemeesters en wethouders van Westfriesland werden geportretteerd. Bij het voorbereiden van de opname met Gertjan ontdekte ik dat wij in dezelfde tijd op dezelfde school hebben gezeten, de St.Jozef MULO in Den Helder. Ik zat twee klassen hoger en in die tijd was er, tenzij je elkaar op andere manieren dan op school tegenkwam, nauwelijks weet van elkaars bestaan. Mijn jongere broer heeft wel met hem in dezelfde klas gezeten.
Voorafgaand aan de opname spraken we elkaar over de tijd op die school en we haalden herinneringen op aan de leerkrachten die daar toen les gaven. Gertjan herinnerde zich een ontmoeting, jaren later dan zijn schooltijd, met Jan Goutier, een van de leraren, die hem nog herkende. Ik kon hem alleen vertellen dat ik kort daarvoor de graven heb bezocht van alle broeders die op de school rond liepen. We kenden hun bijnamen nog. We noemden namen van jongens die toen ook op school zaten en een van mijn oud-klasgenoten, hoorde tot zijn vriendenkring.
We hebben de opname gestart en in een prettige sfeer gemaakt. Na het gesprek hebben we in de omgeving nog filmopnames gemaakt van de Wipbrug, waarvan Gertjan hoopte dat die binnen korte tijd hersteld kon worden, zodat het beter mogelijk werd om met een bootje allerlei plekken te bereiken. Op 5 mei 2016 werd deze aflevering uitgezonden en is nog steeds via Youtube te zien. Ik heb de opname gisteren weer bekeken.
Gertjan Nijpels maakte de leus waar die daar bij de ontvangstplek te lezen was: Het gebeurt weer in Opmeer.
Enige tijd daarna gingen we weer met de tv-camera naar Opmeer, om een verslagje te maken van het onthaal van jongeren die een lange fietstocht vanuit het buitenland naar huis maakten. Gertjan Nijpels hanteerde de microfoon van de geluidsinstallatie en wist tijdens het wachten de stemming erin te houden. Hij deed het graag en maakte ons duidelijk hoe belangrijk het was dat jongeren op deze manier gezamenlijk een tocht maakten. Het gebeurde elk jaar en het was één van de activiteiten om de gemeenschapszin te versterken waaraan hij vanzelfsprekend zijn medewerking verleende. Gertjan Nijpels maakte de leus waar die daar bij de ontvangstplek te lezen was: Het gebeurt weer in Opmeer.
Men zal hem niet gauw vergeten
Niet alleen het belang van Opmeer telde voor hem. Ook weer in de rol van verslaggever heb ik hem geïnterviewd over het Pact van Westfriesland, dat toen nieuw samen met Onno van Veldhuizen, de burgemeester van Hoorn, gepresenteerd werd. Ik heb hem, in de paar keer dat ik hem sprak, ervaren als iemand die achter zijn woorden stond en in de gesprekken die ik had met andere bestuurders van Opmeer is dat beeld alleen maar versterkt geworden.
Gertjan stond vlak voor zijn pensionering. Burgemeesters mogen niet doorgaan in deze functie na hun zeventigste verjaardag. Het betekent dat Opmeer erg goed moet rondkijken om een geschikte opvolger voor hem te krijgen. Hij was een jutter die Westfries werd. Men zal hem niet gauw vergeten en ik hoop dat zijn tijd als burgemeester een inspiratiebron kan zijn voor veel bestuurders.
Ik wens zijn familie, de bevolking van de gemeente Opmeer en de rest van Westfriesland veel sterkte.