WESTFRIESLAND – In 2020 zijn er flink minder Westfriese jongeren met alcohol- en drugsvergiftigingen in het ziekenhuis terechtgekomen dan in 2019. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord over 2020.
Het aantal geregistreerde vergiftigingen onder 12- tot 17-jarigen is in 2020 met 16 gedaald ten opzichte van 2019. In 2019 waren het er 33, in 2020 dus 17. Dit is een daling van bijna 50%. Hiervan waren twee minderjarigen jonger dan 16 jaar. Het zijn vooral jongeren tussen 18 en 23 jaar die door de ambulance zijn opgehaald. De daling heeft een duidelijk verband met de coronamaatregelen.
Voorbereiden op versoepelingen van de coronamaatregelen
Ondanks deze positieve cijfers, zijn de Westfriese gemeenten bezorgd over wat er gebeurt als de coronamaatregelen weer versoepelen. Burgemeester van Stede Broec en voorzitter van de Westfriese Stuurgroep In Control Of Alcohol & Drugs, Ronald Wortelboer: ‘Het lijkt aannemelijk dat er een ontlading komt onder jongeren zodra zij elkaar weer in grotere groepen mogen ontmoeten thuis, bij een vereniging of op evenementen en het terras. We gaan samen met onze ketenpartners aan de slag om ons hierop voor te bereiden. Want ook na corona moeten we interventies inzetten om alcohol- en drugsvergiftiging onder jongeren te voorkomen.’
Interventies worden ingezet in samenwerking met de GGD en andere organisaties en regio’s in Noord-Holland Noord vanuit het programma In Control of Alcohol & Drugs. Ook sluit Westfriesland al jaren aan bij de landelijke campagnes van NIX18 en voert sinds vorig jaar ook een eigen uitvoeringsprogramma uit. De Westfriese gemeenten zien hierbij ook een grote rol voor de ouders weggelegd. Ouders zijn het voorbeeld voor hun kinderen blijkt uit onderzoek.
Intoxicatiecijfers Westfriesland GGD Hollands Noorden houdt intoxicatiecijfers van 12 tot 23 jarigen bij in opdracht van de regionale stuurgroep In control of alcohol & drugs. Intoxicatieritten zijn ritten van de ambulance die nodig zijn, omdat een jongere zorg nodig heeft vanwege problemen met alcohol, drugs of een combinatie daarvan. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om alleen alcoholvergiftiging, 22% is een combinatie van alcohol en drugs.In Westfriesland waren er 57 ritten in 2020 (87 in 2019). Hiervan waren er 17 voor minderjarigen (12-17 jaar) en 40 ritten voor een 18-23 jarigen. Het totaal aantal ritten voor 12 tot 23 jarigen is in vergelijking met 2019 met 35% gedaald, omdat horecagelegenheden gesloten zijn, groepsvorming beperkt is en evenementen verboden zijn als gevolg van het coronavirus. |
Effect coronamaatregelen op intoxicaties
Het afgelopen jaar zijn per kwartaal duidelijke verschillen te zien in het aantal intoxicaties. Door het in werking treden van de coronamaatregelen in maart 2020 is in Westfriesland het aantal vergiftigingen onder 12 tot 23 jarigen in het tweede kwartaal met 9 gedaald. Van 20 in het eerste kwartaal naar 11 in het tweede kwartaal. Vanaf de versoepelingen in de zomerperiode vorig jaar nam het aantal alcohol- en drugsvergiftigingen weer toe. In het vierde kwartaal is het effect van de strengere coronamaatregelen terug te zien. Het aantal vergiftigingen onder jongeren daalde van 21 in het derde kwartaal naar 5 in het vierde kwartaal. De tweede lockdown, ook tijdens de kerstvakantie, is daarbij van invloed geweest.
Grens van ouders is belangrijk
Ook in Westfriesland ervaren jongeren eenzaamheid, stress, verveling en somberheid door de coronamaatregelen. Tijdens een webinar die Brijder Jeugd verzorgde voor Westfriese ouders bleek dat zij worstelen met de vraag of het veiliger is als hun kinderen thuis leren drinken. Nu gezinnen door de coronamaatregelen meer thuis zitten, is de verleiding groot om toleranter te zijn, omdat er al zoveel niet mag. Maar dat is een misvatting. Burgemeester Ronald Wortelboer: ‘Die tolerante lijn van ouders is niet zo gemakkelijk aan te trekken als jongeren elkaar straks weer mogen ontmoeten en er feestjes mogelijk zijn. Elke ouder gunt zijn of haar kinderen hun vrijheid als deze moeilijke coronaperiode straks hopelijk voorbij is. Juist dan zijn ouders en opvoeders belangrijk. Zij hebben meer invloed op hun kinderen dan zij denken. Door met je kind over de verleidingen van alcohol en drugs te praten, maak je je kind weerbaarder. Duidelijke afspraken maken helpt kinderen om ‘nee’ te zeggen tegen alcohol en drugs.’
Extra interventies voor ouders
De zeven Westfriese wethouders volksgezondheid en burgemeester van Stede Broec, Ronald Wortelboer vormen samen de stuurgroep die de focus bepaalt van het regionale jeugd-, alcohol- en drugsbeleid. Een van de focuspunten is de tolerantie van ouders tegenover alcohol- en drugsgebruik. De regio zal daarom de komende jaren onder meer geld besteden om ouders én de leeftijdsgroep 14- tot 16-jarigen te bereiken met interventies en het herkennen van signalen van middelengebruik en omgaan met groepsdruk. Andere focuspunten zijn de aanpak van drugs, interventies voor en met het voortgezet onderwijs en regionale samenwerking op het gebied van handhaving van de alcoholwet.