DEN HAAG – Groenteteler Verdonk Broccoli heeft samen met facilitair bedrijf Hago Next de 15e editie van de Goede Praktijken Competitie gewonnen. Beide bedrijven hebben het werk van hun medewerkers zo aangepast dat het fysiek minder zwaar is. De bedrijven krijgen als prijs €1500 en zijn de Nederlandse nominaties voor de Europese competitie in Bilbao in 2022.
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op werk (EU-OSHA) en het Nederlands Focal Point, organiseren de Goede Praktijken Competitie. De competitie heeft als doel om organisaties die de risico’s rond lichamelijke belasting op het werk actief beheersen in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen. Elke editie zijn er in twee categorieën een prijs te winnen. Familiebedrijf Verdonk Broccoli uit Wervershoof won de prijs voor bedrijven met minder dan 100 werknemers. Hago Next uit Capelle aan den IJssel won de prijs voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.
‘Gezond werk: Verlicht de last!’
In 2020 startte een Europese campagne genaamd ‘Gezond werk: Verlicht de last!’ om fysieke belasting op het werk onder de aandacht te brengen. Twee op de vijf werknemers in Nederland hebben met lichamelijk belastend werk te maken. Met als gevolg dat 424.000 werknemers klachten hebbben aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. In de Goede Praktijken Competitie stond dit jaar dit onderwerp centraal. De organisatie ontving verschillende inzendingen. Uit zes nominaties zijn twee winnaars geselecteerd.
Professioneel opgepakt
De vakjury is zeer te spreken over de winnaars, Jos de Lange (TNO, manager NL-Focal Point) namens de vakjury: “We waren erg onder de indruk van de aanpakken van Hago Next en Verdonk Broccoli. De integrale aanpak van fysieke overbelasting bij Hago Next is uniek voor de schoonmaaksector. Technische aanpassingen bij de bron en bijvoorbeeld ergo-coaches die de medewerkers de juiste schoonmaaktechnieken aanleren, geven aan dat de aanpak van Hago Next breed en professioneel opgepakt is.
Verdonk
De Lange: “Bij Verdonk Broccoli zagen we dat ze verder gaan dan de wettelijke vereisten en structureel met verbeteringen bezig zijn. Bijvoorbeeld het feit dat nu iedereen kan inpakken, ongeacht of je groot of klein of fysiek sterk bent, betekent winst. En ook hier is individuele coaching belangrijk. Het gaat hier om werk dat in alle landen van de EU uitgevoerd wordt. De reikwijdte van de oplossingen is dus groot. Als jury vinden we daarom dat beide bedrijven terechte winnaars zijn van Goede Praktijken.”
Verdonk Broccoli is een groenteteelt familiebedrijf uit Wervershoof dat per jaar 2,5 miljoen kilo broccoli kweekt. Naast vier vaste medewerkers werken er in oogsttijd tot 30 seizoenskrachten mee om de broccoli te oogsten en te verwerken. Een deel van de broccoliteelt is fysiek zwaar werk. Verdonk heeft daarom de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om de lichamelijke belasting te verminderen. Zo zijn er verschillende technische maatregelen genomen, zoals palletiseermachines, plateaus waarmee mensen op de juiste hoogte aan de lopende band kunnen werken en wordt het oogsten met behulp van een oogstband makkelijker gemaakt. Daarnaast heeft Verdonk geïnvesteerd in organisatorische en persoonsgebonden maatregelen. Zo krijgen alle medewerkers, ook de seizoenskrachten, instructies over een goede werkhouding.