DRECHTERLAND – Burgemeester Michiel Pijl plakte vandaag de eerste poster van de campagne ‘Woongemak is kinderspel’ in de gemeente Drechterland. Hij gaf daarmee het startsein voor een nieuw project, waarmee de gemeente in samenwerking met de brandweer, het Rode Kruis en GGD Hollands Noorden inwoners wil helpen veiliger te wonen. Het doel: het risico op woningbranden en valongelukken in huis verkleinen.
Burgemeester Michiel Pijl: “In 2019 hebben we deze samenwerking en aanpak succesvol getest in Schellinkhout. 91 inwoners hebben toen een woningcheck laten doen om hun woningen veiliger te maken. Door dit succes gaan wij nu in de gehele gemeente aan de slag. De gemeenteraad heeft hier € 10.000,- extra voor uitgetrokken, zodat we dit goed kunnen organiseren met onze partners. Wij helpen onze inwoners graag om hun woningen veiliger te maken. Een kleine aanpassing kan namelijk een groot verschil in veiligheid maken”.
Leed voorkomen
Valongelukken worden een steeds groter probleem. In 2019 liepen in Nederland 79.900 65+’ers ernstig letsel op bij een valongeluk en kwamen 4720 ouderen te overlijden aan de gevolgen van een val. Veel van die ongevallen vinden in en om het huis plaats. Daarnaast veroorzaken ook woningbranden veel leed en schade. Met wat kleine aanpassingen zoals rookmelders, goede verlichting en antislipmateriaal, kan veel leed voorkomen worden.
Risico verkleinen
Gemeente Drechterland sluit zich daarom aan bij het project van de brandweer, het Rode Kruis en GGD Hollands Noorden om inwoners te helpen hun woning veiliger te maken. Via woningchecks en een communicatiecampagne krijgen inwoners concrete tips en instructies waarmee ze op een snelle en makkelijke manier hun woning een stukje veiliger kunnen maken.
Zelf een woningcheck doen
Zo kunnen inwoners zelf een woningcheck doen om zicht te krijgen op wat er verbeterd kan worden in huis. Op woongemakiskinderspel.nl staat een korte quiz én een handige checklist waarmee inwoners zelf hun huis kunnen nalopen. Liever advies van een expert? Dan kunnen inwoners een gratis woningcheck door de brandweer of het Rode Kruis aanvragen. Een adviseur bekijkt dan samen met de bewoner de woning en geeft tips over kleine aanpassingen die het huis veiliger zouden maken. Wanneer een huisbezoek van de woningchecker niet mogelijk of niet wenselijk is vanwege de coronapandemie, wordt er gezocht naar een alternatief. Als er hulp nodig is bij het uitvoeren van de benodigde aanpassingen in een woning, kan de woningchecker doorverwijzen naar instanties die daarbij kunnen helpen.
Tips en instructies voor makkelijke oplossingen
Op woongemakiskinderspel.nl staan diverse tips voor kleine aanpassingen die het verschil kunnen maken in bijvoorbeeld de gang, woonkamer, keuken of badkamer. Instructiefilmpjes en illustraties laten precies zien hoe inwoners dit kunnen aanpakken. Op de website staan ook instanties uit de buurt die de inwoners hiermee kunnen helpen.