23 juni 2021 – Column Peter Ursem: Samen onze eigen gang gaan?
Laat de provincie het nu maar zeggen, lees ik in mijn regionale dagblad. Burgemeester Eduard van Zuijlen van Enkhuizen sprak deze woorden. Ik lees daar machteloosheid in. Wij kunnen er onderling niet uit komen, laten hogere instanties maar met een wijze oplossing komen. Het gaat over de extra kosten die het ambtelijke apparaat van drie Westfriese gemeenten hebben gemaakt en waarvoor raadsleden uit deze gemeenten steeds onwelwillender de portemonnee willen trekken.
Natuurlijk hebben raadsleden het grootste gelijk van de (en hier zouden tegenstanders van het mekkeren ‘de vismarkt’ invullen en neutraal ingestelden ‘de wereld’) (laat ik zelf geen van beiden zeggen en het stukje ‘van de’ weglaten)(oh, laat ik het woordje grootste ook maar veranderen in groot, want dan mag men daar blij zijn dat ik niet ‘geen gelijk’ gebruik) (sorry voor deze dwaze tussen haakjesopsomming van overwegingen, want het leidt de aandacht af van werkelijk gewichtige zaken) (nu ik toch bezig ben nog even dit: ik mis eigenlijk de mening van de raad van Drechterland binnen de samenwerkingsproblematiek en misschien is die al eerder geventileerd en is het mij ontgaan) (mij ontgaat wel vaker wat, maar dat tracht ik met mooi gekozen woorden te verbloemen) (laat ik die hele zin gewoon maar opnieuw starten). Natuurlijk zou je geneigd zijn raadsleden gelijk te geven wanneer oplopende kosten moeilijk of helemaal niet terug te dringen lijken.
Natuurlijk zou een fusie de beste oplossing zijn.
Ik heb zelf al een aantal jaren de indruk dat het besluit om met drie gemeenten een gezamenlijke administratieve poot op te zetten nooit de keuze is geweest van alle raadsleden. De SED is beslist geen poging om een fusie af te dwingen hebben ze waarschijnlijk hun kiezers voorgehouden. Natuurlijk blijven we zelfstandig en vlak bij jullie in de buurt. Het besluit om niet meteen al te fuseren, waardoor een ambtelijk apparaat voor deze woonkernen (jeetje! Ik tikte daarnet verkeerd en schreef woonkermen. Een schitterend woord om het gejammer over de teloorgang van het exclusieve belang van de eigen woonkern aan te duiden!) van drie kanten bestookt blijft worden met dringende wensen en grote restricties.
Natuurlijk zou een fusie de beste oplossing zijn. De Enkhuizense Freek Jans (HEA) ziet dat nu in. Bij een fusie hoeft Margreet Keesman (SP) zich ook niet meer druk te maken over het ravijn waarin ze met op de rug gebonden handen geduwd dreigt te worden. Mogen commissies met wijze mannen nog wel met de oplossing van fusie aankomen of wil men alles laten zoals het is, maar dan wel met de voordelen die aanvankelijk werden voorgespiegeld?
Welke gemeentenaam mag het eerst in de naam verwerkt zijn?
Ik vroeg me af of het kiezen van een ordentelijke naam voor de die samengaande gemeenten een erg grote hobbel betekent. Je wilt toch niet met iets als Hollands Kroon bekend gaan staan? Of een samenvoeging van de oorspronkelijke gemeentenamen. Je zult maar een brief moeten schrijven naar de gemeente Stede Broec-Enkhuizen- Drechterland of naar Drechterbroechuizen. Welke gemeentenaam mag het eerst in de naam verwerkt zijn? In Stede Broec zijn er raadsleden die het niet erg vinden om de samenwerking maar helemaal los te laten. Misschien om het vermoeden dat deze gemeente onevenredig meer moet bijdragen om de boel draaiende te houden.
Het klinkt misschien gek, maar ik heb het vermoeden dat wanneer je de hele regio Westfriesland gewoon de gemeente Westfriesland laat worden een heleboel eigenwijkbeschermers de mogelijkheid uit handen wordt genomen om voortduren zand in de raderen te laten strooien. Eén gemeente met een flinke lap grond en een veel kleinere groep van elkaar tegenwerkende raadsleden, dat moet toch kunnen werken?
Ik las onlangs dat burgemeester Michiel Pijl van Drechterland graag weer een nieuwe periode van zes jaar Drechterburrie wil blijven. Zou het kiezen van de enige echte burgemeester van Westfriesland erg spannend zijn? En dan bedoel ik natuurlijk niet voor de burgemeesters alleen. Misschien dat alleen de provincie of het Rijk de wijsheid bezit om te bepalen of dit gaat gebeuren. Wanneer die nu eens morgen met zo’n voorstel komen, zou dat dat ervoor zorgen dat de hele regio als één man daartegen in verweer gaan, zodat er een nieuw Westfries saamhorigheidsgevoel kan groeien? Wedden dat dat wel iets mag kosten?