1 december 2021 – Column Peter Ursem: SED-gekrakeel
Enkhuizen ligt dwars, lees ik veel te vaak. Enkhuizen weigert om een afgesproken aandeel in de kosten van het SED-apparaat bij te dragen. Daarover wordt al een flinke tijd gesteggeld en dan word je nieuwsgierig naar de motivatie van Enkhuizen om te weigeren tot betaling over te gaan of naar de beweegredenen van de twee andere gemeenten in de samenwerking om hun poot stijf te houden en niet in te stemmen met een lagere bijdrage van de haringstad.
Als buitenstaander en weinig geïnformeerde Westfriese inwoner die bovendien niet in een van de ruziënde gemeenten woont kan ik moeilijk oordelen of alle verwijten, bezwaren, blokkades en veto’s terecht zijn. Ik vrees dat het overgrote merendeel van de inwoners van de SED-gemeenten ook niet beschikt over het noodzakelijke complete feitenmateriaal om hun eigen gemeentebesturen het grootste gelijk van de wereld te geven of juist niet.
Enkhuizen heeft hier dan een sterk argument.
Ik meen in mijn onnozelheid dat het aantal inwoners misschien bepalend zou kunnen zijn. De gemeente met de meeste inwoners moet het meest betalen. Kennelijk denk ik dan te simpel. De verdeelsleutel, zo las ik, is dat Enkhuizen opdraait voor 38 % van de kosten, Stede Broec 32 % en Drechterland 30 %. Daar zet ik dan het aantal inwoners per 1 januari 2019 tegenover. Enkhuizen 18.507, Stede Broec 21.706 en Drechterland 19.597. In het totaal zijn er op dat moment 59.810 inwoners, waarvan Enkhuizen er bijna 31%, Stede Broec ruim 36% en Drechterland tegen de 33% binnen de gemeentegrens heeft wonen. Enkhuizen heeft hier dan een sterk argument.
Natuurlijk spelen andere factoren mee. Een groter grondgebied met een flink aantal dorpskernen zou best kostenverhogend kunnen werken. Het totale grondgebied van de drie gemeenten bedraagt volgens de omschrijving op het internet 213,16 km². Enkhuizen beschikt over 116,2 km² ofwel 54,5%, Stede Broec heeft met 16,37 km² 7.6% en Drechterland is de baas over 80,59 km² ofwel 37.8% van SED-grond. Dan lijkt het of Enkhuizen als grootste gemeente ook terecht het meeste bijdraagt in de gezamenlijke pot, maar bij Enkhuizen is ook de totale territoriale wateren meegerekend. Zonder dat liggen de verhoudingen weer heel anders.
Ik vrees dat ik nog veel meer kan blijven raden
Ik denk dat er heel veel andere factoren bepalend zijn voor wie als meest draagkrachtige gemeente aangewezen mag worden. Of dat het zo is, dat de twee andere gemeenten het idee hadden dat Enkhuizen heel graag wilde meedoen en als je dat dan zo heel erg graag wilt, moet je er ook voor dokken. Ik vrees dat ik nog veel meer kan blijven raden. In het gemor komen niet de precieze argumenten naar voren, zodat wij op basis van wat de krant nu meldt moeten concluderen dat met Enkhuizen geen afspraken te maken zijn, dat ze maar een beetje aanklooien met hun gemeentefinanciën en dat men er beter aan doet Enkhuizers maar in hun sop gaar te laten koken.
Het lijkt me sterk dat ik ook maar in de buurt kom van wat er werkelijk aan de hand is. Misschien lezen we dat wel eens. Waar drie ruzie maken hebben drie schuld of is dat hier niet van toepassing? Ik denk dat de ogen van alle Westfriezen die een beetje beschikken over een wat-zijn-we-samen-toch-fijn-Westfriesgevoel gericht zijn op deze drie gemeenten. Wat kunnen we verwachten wanneer er ooit geopperd gaat worden dat we met alle Westfriese gemeenten een gezamenlijke administratie gaan voeren? Wie weet hoe de hoogste Noord-Hollandse pief zal besluiten. Zou dan alle gekrakeel verstommen? Van de Enkhuizers ook? Ben je gek!