De Westfriese gemeenten zijn een campagne gestart om ouders te stimuleren hun kinderen weerbaar te maken tegen de verleidingen van drugs, drank en roken. Jongeren mogen weer naar de kroeg, met elkaar op vakantie of bezoeken een festival of kermis. Voor ouders een moment om weer in gesprek te gaan met hun puber, want op feestjes of vakantie wordt misschien wel (meer) gedronken en/of drugs gebruikt?
Invloed ouders
Westfriese cijfers laten zien dat kinderen gemiddeld op de leeftijd van 15 jaar beginnen met het drinken van alcohol. Meer dan de helft van de minderjarige jongeren zijn‘binge drinkers’, wat inhoudt dat meer dan vijf drankjes bij een gelegenheid worden gedronken. Minderjarigen die alcohol drinken doen dit het vaakst bij vrienden (91%) of thuis (55%). Wethouder Win Bijman: “Ouders hebben invloed op het middelengebruik van hun kind. Nog steeds meer dan de helft van de ouders van minderjarigen keurt alcoholgebruik goed, terwijl minderjarigen aangeven dat het helpt als ouders het afkeuren. Wij roepen ouders dan ook op om met hun kind te praten over middelengebruik voordat hiermee geëxperimenteerd wordt. Stel vervolgens duidelijke regels, pas deze toe en help je kind zo om nee te zeggen.”
Campagne gericht op kwetsbare momenten
Juist de zomervakantie, na een lange tijd van thuis zitten door corona, is gekozen als startmoment voor de campagne. Bijman: “Dit is een kwetsbaar moment voor zowel jongeren als ouders. Iedereen snakt naar vrijheid en mogelijkheden. De kunst is met elkaar in gesprek te blijven over wat binnen die mogelijkheden kan. We willen voorkomen dat jongeren juist nu beginnen met roken, drinken of drugs gebruiken.”
Jongvolwassenmonitor 2021
Ook dit jaar wordt onderzoek gedaan naar de gezondheid en welzijn van jongeren tussen 16 en 25 jaar. Een periode waarin van alles voor hen verandert. Tot eind juli 2021 voert Onderzoeksbureau Noord-Holland Noord (onderdeel van GGD HN) voor de derde keer een grootschalig onderzoek uit in opdracht van het programma In Control of Alcohol & Drugs. Het onderzoek bestaat uit het online invullen van een vragenlijst over gezondheid (psychisch en lichamelijk), welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, (gevolgen van) corona, bewegen, eenzaamheid, mantelzorg en financiën. Op basis van het onderzoek wordt het preventiebeleid bij gemeenten bijgestuurd of aangevuld.
Bron tekst en foto: Gemeente Koggenland