REGIO – Is het coronavaccin veilig? Zijn er bijwerkingen? Kan ik na de vaccinatie alsnog corona krijgen? Lees hier de antwoorden op veel gestelde vragen over de veiligheid en betrouwbaarheid van het coronavirus.
Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Het vaccin moet veilig en betrouwbaar zijn en goed werken. Daar oordeelt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) over samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden ze in de gaten gehouden. Er komt een Europees bewakingssysteem om de veiligheid van vaccins in de gaten te houden.
Bijwerkingen
De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Het kan ook zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin. Maar die kans is heel klein.
Een veel gestelde vraag is: hoe kan het dat de ontwikkeling van de coronavaccins zo snel gaat? Dat heeft een paar redenen: Wereldwijd werken meerdere bedrijven aan verschillende coronavaccins. Tegelijkertijd delen zij hun kennis. Ook wordt er tijd bespaard doordat veel onderzoeken gelijktijdig plaatsvinden. En niet na elkaar. Tot slot kan de ontwikkeling worden versneld doordat onafhankelijke medicijnautoriteiten extra mensen inzetten. Ook beoordelen zij tussentijdse resultaten.
95% bescherming
Als iemand gevaccineerd is, is de kans groot dat hij niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het vaccin van BioNTech/Pfizer de kans op COVID-19 met 95% verlaagt. Dit vaccin is op 21 december goedgekeurd voor Nederland door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Andere coronavaccins zeggen tot 90% bescherming te bieden.
Er zijn twee vaccinaties met een tussenpoos van 21 dagen nodig voor een goede bescherming tegen corona. Tussen de eerste en tweede vaccinatie is de afweer nog niet voldoende en kunnen mensen nog corona krijgen. Het blijft daarom altijd belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.
Ook na de tweede vaccinatie is besmetting niet volledig uitgesloten. Zeven dagen na de tweede vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen corona. Ook mensen die twee keer gevaccineerd zijn, kunnen dus nog corona krijgen. Maar de kans is wel klein en het ziekteverloop is dan meestal minder ernstig. Het blijft daarom altijd belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona.
Nieuwe mutatie
Werkt het vaccin ook als er een nieuwe mutatie van het coronavirus komt? Ja, dan werkt het vaccin nog steeds. Het is normaal dat het virus verandert. Dit betekent niet meteen dat het vaccin niet meer werkzaam is, omdat het om kleine veranderingen gaat in het virus. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de vaccinatie niet beschermt tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus, zoals de nieuwe Britse variant. Wereldwijd houden landen goed in de gaten of de vaccinatie ook beschermt tegen nieuwe virusmutaties.
Meer vragen
Kijk voor meer vragen en antwoorden op www.rijksoverheid.nl/corona.
Bron tekst en foto: Gemeente Koggenland