HOORN – Geen zin om te koken, maar toch een gezonde maaltijd hebben? Bram Schoorl (39) speelde in op het concept en lanceerde ruim een jaar geleden samen met een paar andere slimme koppen DagHap.com. En met succes: “Sommige klanten komen zelfs vier of vijf keer per week”.
Waaruit is DagHap ontstaan?
“Vanuit een gezamenlijke passie voor lekker en gezond eten is DagHap ontstaan. Een vriend van mij begon met het idee dat mensen via een website avondmaaltijden konden bestellen en vroeg aan mij of ik hem een beetje zou willen helpen met het uitwerken daarvan. Ik zag dat als een leuke uitdaging om van een mooi concept ook echt werkelijkheid te maken en zo zijn we begonnen. Die vriend regelt nu alles rondom de website en de sociale media van DagHap en ik sta met een paar toppers in de winkel en zorg voor de gerechten en de bezorging. We werken met zijn drieën in de keuken en hebben vijf bezorgers. Elke dag staan er twee nieuwe gerechten op onze website waaruit mensen kunnen kiezen om te bestellen. Dat verschilt van vlees- vis of vegagerechten. De mensen kunnen zelf kiezen rond welke tijd ze de maaltijden willen afhalen of bezorgen.”
Wat maakt dit anders?
“Wat ons echt anders maakt dan andere restaurants of afhaalplekken, is dat bij ons alles vers en biologisch is. Waar er in de supermarkt dezelfde magnetronmaaltijden drie dagen lang in de koeling liggen, zijn er bij ons elke dag twee nieuwe, verse gerechten om uit te kiezen. Onze missie is om zo veel mogelijk mensen in Hoorn van onze gezonde, gevarieerde en vers bereide DagHappen te laten genieten.”
Zijn de klanten tevreden?
“Ja, enorm tevreden zelfs. Sommige klanten komen zelfs vier of vijf keer per week. Dat is erg leuk, want onze bezorgers herkennen de straatnamen na een tijdje en die fietsen er dan in no-time heen. We krijgen heel veel positieve feedback. Vooral als mensen de maaltijden afhalen in onze winkel, want dan heb je ook de kans om een gesprek te voeren. Dat zorgt ook voor meer motivatie om door te gaan. Zelf houd ik bijvoorbeeld heel erg van het koken van Aziatische gerechten, maar wij houden ook rekening met de seizoenen. In de zomer hebben we dan meer salades en in de winter wat stevigere maaltijden.”
Sinds kort zijn de prijzen van de maaltijden omhoog gegaan, hoe komt dat?
“Dat komt door de enorme inflatie van de laatste tijd. Een maaltijd koste eerste €8,50 en nu €9,75. We hadden er al last van vanwege het coronavirus en de pandemie, maar door de oorlog in Oekraïne stijgt alles nog meer. Op een gegeven moment moet je meegaan met alle andere prijsstijgingen, anders red je het gewoon niet als ondernemer. Het is wel vervelend dat je daardoor veel vaker moet opletten waar je alle ingrediënten vandaan haalt.”
Wat zijn de toekomstplannen van DagHap?
“Op dit moment bezorgen we alleen nog maar in Hoorn, maar we willen in de toekomst ook de omringende dorpen zoals Westwoud en Wognum kunnen bereiken. Het probleem op dit moment daarvoor is dat een bezorger op de fiets dan veel te lang onderweg is. Er wordt nagedacht over een elektrische auto die dan naar de verder gelegen plekken kan rijden, maar dat vereist ook een forse investering. Ook gaan we soepen online aanbieden om die naast de gerechten te bezorgen. Soepen kunnen namelijk op dit moment alleen in de winkel gekocht worden. Daarvoor hebben we speciale bekers aangeschaft zodat die onderweg niet zullen omvallen. Het allermooiste zou natuurlijk zijn dat DagHap een begrip in Hoorn wordt.”