INGEZONDEN MEDEDELING – Voor veel bedrijven is het onderdeel geworden van hun bedrijfsvoering: maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit houdt onder andere in dat men rekening houdt met mens en natuur. Voor iedere sector is de toepassing van maatschappelijk verantwoord ondernemen vanzelfsprekend anders.
Waterverbruik
Hoe zit dat in eigenlijk in de textielindustrie? Ook in deze sector proberen bedrijven zoals Shingyo een bijdrage te leveren aan een duurzamere planeet door gebruik te maken van ecologisch katoen. En dat moet ook, aangezien voor een kilo katoen heel veel water nodig is!
Duurzaam katoen
Een probleem in deze sector is dat een katoenplantage zijn stinkende best kan doen om met veel moeite water te besparen, weinig bestrijdingsmiddelen te gebruiken of een eerlijk loon te betalen aan haar werknemers. Maar hoe kan men katoen van precies die plantage gebruiken? Eenmaal in de fabriek kan goed katoen vermengd worden met niet duurzaam katoen.
De supply chain
Volgens het Global Compact van de Verenigde Naties betekent traceerbaarheid het kunnen identificeren en traceren van de geschiedenis, distributie, locatie en toepassing van producten, onderdelen en materialen.
Om ervoor te zorgen dat hun supply chain, of toeleveringsketen duurzaam is, moeten bedrijven helder hebben waar hun producten vandaan komen, wie ze heeft geproduceerd, de omstandigheden waaronder ze zijn gemaakt en hun impact op het milieu.
Complexe supply chains gaan vaak hand in hand met een gebrek aan traceerbaarheid, wat het op zijn beurt moeilijk maakt om er achter te komen waar men duurzaamheidsverbeteringen kan doorvoeren.
Een goed overzicht van de supply chain is essentieel om aan te tonen dat de idealen van een bedrijf stroken met de praktijk. In het geval van katoen hebben bedrijven hiervoor verschillende opties. Een belangrijk aspect is dus het kunnen vaststellen dat duurzaam, of ecologisch katoen daadwerkelijk duurzaam of ecologisch is en niet is ‘vervuild’ als het ware met niet-duurzaam katoen.
Identiteitsbehoud
Deze aanpak zorgt voor traceerbaarheid terug naar een enkel punt van herkomst, van een boerderij of een groep boerderijen tot eindgebruikers. Elke bundel, baal, of partij gecertificeerd katoen wordt afzonderlijk behandeld. Het is fysiek gescheiden van andere gecertificeerde of niet-gecertificeerde producten in de hele supply chain.
Het zou dus nooit in aanraking mogen komen met ander katoen waardoor men met zekerheid kan zeggen dat het compleet duurzaam is. Dit model staat het mengen van niet-gecertificeerde materialen nergens in de toeleveringsketen toe.
Voor katoen is dit een hele opgave, maar voor groente is het al beter te doen. Zo kunnen in de groente of bloemensector meer zicht houden op waar hun producten vandaan komen.
Duurzame peren kunnen gewoon in het duurzame kratje, en reguliere peren blijven in het reguliere kratje. En dat is ook hoe een keurmerk in de groentesector de kwaliteit probeert te waarborgen. In dit geval worden vers gesneden groente direct aan de man gebracht, zonder dat het vermengd wordt met groente van leveranciers die dit keurmerk niet bezitten.
Voor veel bedrijven is deze aanpak te duur, aangezien het heel veel middelen vraagt om elke baal katoen apart te behandelen en te verschepen. Wat is dan een redelijk alternatief voor bedrijven die met beperkte middelen toch een grote bijdrage willen leveren?
Mass balance
In het Mass Balance-model worden producten van zowel gecertificeerde duurzame als niet-duurzame bronnen gemengd. Zo kan duurzaam of ecologisch katoen in een fabriek vermengd worden met regulier katoen. Tijdens de hele reis door de supply chain wordt gedocumenteerd wat de verhouding is tussen duurzaam en niet-duurzaam katoen.
Dit model maakt grootschalige productie van duurzamer katoen mogelijk. Voor bedrijven en retailers zijn de instapkosten lager vergeleken met het eerste model. Bedrijven hoeven hier dus niet de fysieke katoen aan te tonen om te verkondigen dat ze duurzaam katoen inkopen. Ze weten immers dat hun katoen een minimaal percentage duurzaam katoen bevat!