14 december 2022 – Column Peter Ursem: Erop uit in Westfriesland
Een vakantiepark als centrum voor de criminaliteit is iets waar ik een heel ongemakkelijk gevoel bij krijg. Bij een film over een Nederlandse drugsbaron die op een vakantiepark resideert zou je het idee kunnen hebben dat dit fictie is en in de praktijk gelukkig niet of nauwelijks voorkomt. Maar je wordt soms met de neus op de feiten gedrukt, zelfs hier in ons rustieke Westfriesland. Als het echte feiten zijn, natuurlijk.
Natuurlijk ben ik af en toe naïef. Bovendien zie ik een vakantiepark slechts een paar momenten per jaar. Meestal bezoeken wij een bungalowpark dat bij een keten hoort en tot nu toe hebben we nooit signalen opgepikt dat het op sommige delen van zo’n park onveilig toeven was. We zijn gewend om bij uitstapjes naar zo’n park even over het terrein rond te wandelen en daar zien we af en toe huisjes met een op andere wijze ingericht tuintje ervoor en dan nemen we aan dat het huisje particulier bezit is.
Eigenlijk heb ik nooit het idee gekregen dat het daar niet pluis zou kunnen zijn.
Wanneer een park ook een afdeling voor stacaravans heeft, dan kun je op sommige parken verschillen zien in leeftijd van de onderkomens en de staat van onderhoud. Met schuurtjes, kleine uitbouwtjes voor barbecue, hengelkabouter bij minivijvertje of weelderige plantengroei, dan vermoeden wij meestal dat daar gezinnen met weinig globetrotterambities zeer vaak hun weekenden komen doorbrengen. De kinderen zijn er opgegroeid en kennen daar vriendjes en vriendinnetjes die doorgaans niet in de buurt wonen waar hun dagelijkse woonhuis staat.
Eigenlijk heb ik nooit het idee gekregen dat het daar niet pluis zou kunnen zijn. Natuurlijk zul je aan de buitenkant niet zien dat er een wietplantage huist en net zo min zul je bij het aanschouwen van een bungalow in het sjiekere deel meteen denken: hoeveel zwart geld zit hier in? Hoe komt-ie aan de centen voor deze kast? Bij het zien van Oost-Europese nummerborden in een ketenbungalowpark vroeg ik me wel af of ik erg fout was bij de vraag: hoeveel mensen hebben ze in dit huisje gepropt? Waarom is het in diverse vakantieparken zo fout gegaan?
Worden criminelen uitgenodigd of hebben zij zich binnengedrongen?
Voor een deel natuurlijk te verklaren uit onzekerheden bij het exploiteren van een park. Wanneer een schimmig figuur met een regeling komt waardoor je het hoofd boven water kunt houden, zou je in een hoekje van je gewetensruimte begrip kunnen opbrengen voor het verhuren van ruimtes voor zaken die midden in een woonwijk wat moeilijker te regelen zijn. Je mag ook niet uitsluiten dat het juist ging om zoveel mogelijk opbrengst te generen uit vakantiehuisjesbezit. Controle is wellicht iets moeilijker dan in een dichtbevolkt woongebied. Wat zijn de verschillen in het beheren van een park bij de grote ketens en particuliere éénpitters op vakantiebungalowgbied? Worden criminelen uitgenodigd of hebben zij zich binnengedrongen? Moet je blij zijn wanneer huisjesmelkers via jouw bedrijf willen binnen lopen?
Waar zet ik het komende jaar mijn caravan neer of welke keuze maak ik wanneer ik er even een weekje tussenuit wil in een vakantiewoninkje buiten de grote bedrijven om? Moet ik blij zijn dat een Westfries vakantieparadijsje veel te dichtbij gelegen is, zodat ik het liefst een eind verder een plek voor vertier kies? Maar wat moet ik geloven wanneer er ook beweerd wordt dat de gemeente een vies spelletje speelt, omdat er met een andere partij, die grond nodig heeft, afspraken zijn gemaakt in het nadeel van het park?
Ik denk dat diverse partijen in de raad van bijvoorbeeld Opmeer wat informatieverstrekking betreft het onderste uit de kan willen zien. Verslagen zonder zwartgelakte pagina’s. Zoek anders even contact met raadsleden van Hoorn. Die hebben nu ervaring in het zoeken naar de waarheid.