10 augustus 2022 – Column Peter Ursem: Hitteplan
Dat het op dit moment erg warm is naar Nederlandse begrippen wordt door nagenoeg iedereen onderschreven. Er zijn nauwelijks hitteontkenners. Officieel zitten we midden in een hittegolf. Dat het na maandag weer een beetje voorbij kan zijn kan een acceptabele reden zijn om te spreken van een hittegolfje. We zitten hier niet in Zuid-Spanje. Maar bij een Nederlandse hittegolf past tegenwoordig een Nationaal Hitteplan.
Van onze overheden hebben we een hitteprotocol voorgelegd gekregen en een belangrijk onderdeel hiervan is het bijstaan van gestrande automobilisten voor wie een onvoorbereid langer verblijf op het gloeiendhete asfalt fataal kan worden. Er wordt, mits het stranden op het asfalt plaats vindt tussen 10.00 uur en 20.00 uur, een bergingsauto op de asfaltplakker afgestuurd die de auto versleept naar een plek waar gegarandeerd een koelere plek is voor de inzittenden.
Er zijn nauwelijks hitteontkenners
Een andere groep mensen die extra zorg behoeven is de groep 75-plussers. Daar moet extra op gelet worden, want kennelijk kunnen zij dat minder dan nodig is. Ik prijs mij gelukkig dat ik met mijn 73 jaar daar nog niet bij hoor. Maar omdat de voorspelling is dat in de komende jaren wel vaker dan het oude KNMI-gemiddelde zo’n hittegolf voorbij kan komen houd ik toch een beetje mijn hart vast. Ik ga er eigenlijk toch vanuit dat mensen op mijn leeftijd nog enigszins leerbaar zijn en dat het omgaan met ervaringen van vroegere tijden ook levensreddend kan blijken.
Het Nationale Hitteplan is ingegaan voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Gelderland. Dus ook wij als Westfriezen behoren tot de Nederlanders die de speciale zorgaandacht krijgen van onze landelijke overheid. Het RIVM is de organisatie die aangeeft hoe, wanneer en waar het Hitteplan moet worden ingezet. Er zijn organisaties die de hittezorgaandacht vorm kunnen geven. En het fijne is daarom dat gemeentebesturen zich nauwelijks meer druk hoeven te maken over het leveren van zorg. Er zijn gemeenten die nog best bereid zijn het hittenoodsignaal door te geven aan zorginstellingen, maar voor verantwoordelijkheid voor wat er allemaal dramatisch mis kan lopen bij hitte gerelateerde ongelukjes hoef je niet bij onze wethouders te zijn.
De een wat meer dan de ander natuurlijk
Natuurlijk hoort bij deze vaker terugkerende hittegolven ook de discussie over het waarom van de toename en het hoe het komt dat het weer niet alleen bij ons, maar over de hele wereld zorgt voor uiterst schadelijke en vervelende toestanden. Bosbranden en overstromingen zijn het gevolg van klimaatopwarming en daarvoor zijn wij als wereldburgers allemaal verantwoordelijk. De een wat meer dan de ander natuurlijk en je moet niet de personen de kost willen geven die menen dat het helemaal niets te maken heeft met wat wij met de wereld uitspoken.
Misschien dat die mensen een andere manier vinden om de nationale vlag op te hangen, of rond te lopen met boerenzakdoeken, gele hesjes of gele paraplu’s. Het zou zomaar kunnen zijn dat de ontkenners van klimaatproblemen al deze attributen in huis hebben. En laat me nu bij het zoeken naar achtergrondinformatie bij de ANWB, die serieuze pogingen gaat doen mensen met autopech te redden en die met het nuttige advies komt altijd water en een paraplu mee te nemen bij autoritten, bij een foto van hun gele auto’s van de Wegenwacht een uitgeklapte paraplu tonen. Een gele paraplu! Ik weet natuurlijk dat ik nu kan brullen dat dit het bewijs is dat de ANWB nauwe contacten onderhoudt met de complotdenkers, maar ik laat de kans om ook een onzinnig complottheorie de wereld in te sturen aan mij voorbij gaan. De paraplu die jou gaat beschermen tegen verhittende zonnestralen mag van mij alle kleuren van de regenboog hebben, maar daar valt natuurlijk ook weer een verhaal te bedenken.