17 november 2022 – Column Peter Ursem: Kappen nou
Bomen weghalen doe je niet meer zomaar. Zelfs bomen die je in je eigen tuin hebt staan mag je niet altijd omhakken wanneer je erop uitgekeken bent. In de zeven Westfriese gemeenten zijn zeven verschillende regelingen voor het kappen van bomen. Zeker voor bomen in de eigen tuin dien je in een paar gemeenten toch eerst even goed na te gaan of dat allemaal wel kan.
In Enkhuizen lijkt de tuinboombezitter die van de schaduwmaker af wil gemakkelijk aan de gang te kunnen. Een kapvergunning is alleen nodig voor bomen op bepaalde genoemde plekken in de stad en voor waardevolle bomen en bomen die deel uitmaken van de bomenstructuur. Wat dat laatste precies inhoudt heb ik nog niet helemaal scherp, maar men lijkt voornamelijk te hechten aan bomen die ouder zijn dan 80 jaar. In een boompje dat je nog zelf heb geplant lijk je gewoon de bijl te mogen zetten zonder vergunning.
In Stedebroec zou het zomaar kunnen zijn dat er bomen in diverse voortuinen staan die men van hogerhand te beeldbepalend vindt om zomaar om te hakken. Gelukkig kun je de lijst van alle bomen lezen en zien of jouw voortuin ook gezegend is met een beeldbepalende zuurstofverstrekker. In Medemblik lijken voor- en achtertuinbomen doorgaans niet vergunning beschermd te staan en mogen zonder dat er een haan naar kraait worden weggehaald. Je moet natuurlijk bij een huurhuisboom wel even te rade gaan bij de verhuurder.
in Hoorn doe je er verstandig aan om eerst te vragen of het wel mag.
In Koggenland zegt men bij voorbaat: planten mag, kappen alleen met vergunning. De bewoners die uitgekeken zijn op hun boom dienen wel te beseffen dat kappen zonder toestemming kan leiden tot een fikse boete. Er wordt gewaarschuwd voor boetes die kunnen oplopen tot enige duizenden euro’s! In Opmeer mag je alleen een vergunning aanvragen, wanneer je een nieuwe boom plant, die in geld net zoveel waard is als de oude boom. Dus dan kun je herplanting van je kerstboom met kluit wel vergeten. Drechterland benoemt de gebieden waar bomen slechts mogen worden gekapt met vergunning. Lintbebouwing, buitengebied en in de dorpskernen worden genoemd. Ik weet niet of men ook de privébomen daar bedoelt. Medemblik heeft meestal geen problemen wanneer je je eigen boom wilt weghalen, maar in Hoorn doe je er verstandig aan om eerst te vragen of het wel mag.
In de meeste gemeenten moet je wel even dokken voor de kapvergunning die hier en daar ook omgevingsvergunning heet. Het zou dus zomaar kunnen dat in die gemeenten belastinginners rondlopen die zeer vergenoegd toekijken wanneer er weer aanplant wordt opgehaald uit de tuincentra.
Een boom kan ook hinderlijk gedrag vertonen.
Nu zijn er aan het kappen van bomen meer zaken verbonden dan ambtelijke bemoeienis. De bomen hebben in onze wereld en dus ook in onze leefomgeving een belangrijke functie. Natuurlijk zijn mensen die bomen willen kappen niet automatisch Bolsonarofans. Een boom kan ook hinderlijk gedrag vertonen. Wij hebben buren gehad met een boom die duidelijk overlast bezorgde en we waren redelijk verheugd dat de zaag erin mocht. Bomen buiten de tuinen kunnen ook hinder oplopen. Ooit mocht ik een reportage verzorgen over boomhinder in een Hoornse straat. Het interessante was dat de bomen aan één kant van de straat stonden en alleen de bewoners aan die kant zagen de bomen graag weggehaald worden.
Bomen kunnen ook behoorlijk in de weg staan wanneer men met een nieuw bouwproject wil beginnen. Raadsfracties die tegen de bouw zijn gebruiken gretig argumenten om kapvergunning voor die bomen te verhinderen met verhalen over de beeldbepalendheid en de zorg voor de broodnodige natuur waaraan de gemeente al zo’n schromelijk tekort heeft. Herplanting op een andere plek komt dan alleen de bouwgewillige fracties als een geweldig idee voor. Zulks kan zich in elke Westfriese gemeente voordoen. Misschien is het een goed idee om voor heel Westfriesland ook gelijke regels af te spreken over kap- dan wel omgevingsvergunningen?