18 mei 2022 – Column Peter Ursem: Regenboogzebrapad
Een regenboogzebrapad aanleggen is een statement maken. Er tegen protesteren is ook een statement. Onze geliefde Westfriese gemeente Enkhuizen is nu ook een regenboogzebrapad rijk. ‘Het is voor ons verspild geld,’ laat een kritische stadsburger aldaar weten. ‘Diversiteit, daar het om,’ lees ik daarentegen uit de mond van initiatiefneemster Saskia Righart van Gelder.
Enkhuizen is niet de eerste gemeente in de wereld, in Europa, in Nederland, in Noord-Holland of zelfs in Westfriesland waar een dergelijk zebrapad is aangelegd. Het is waarschijnlijk dat in West Hollywood in 2012 ter gelegenheid van de Pridemaand het allereerste regenboogzebrapad is aangelegd. Tel Aviv en Sydney volgden spoedig en ik lees bij Wikipedia dat in 2013 regenboogzebrapaden zijn geschilderd bij de Russische ambassades in Helsinki en Stockholm uit protest tegen het Russische anti-homobeleid. We schrijven dan 2013. Bij onze zuiderburen kreeg Gent in 2013 een eerste regenboogzebrapad en in datzelfde jaar kwam men in Utrecht ook op dit idee om de Roze zaterdag wat meer kleur te geven. In Almere kwam als eerste stad in Europa in 2019 een transgenderpad. Of ze nog steeds de enige stad in ons werelddeel is met een dergelijk pad weet ik niet. Een transgenderpad heeft een eigen kleurstelling waarin roze, blauw en wit de boventoon voeren.
Een regenboogzebrapad is een statement.
Een regenboogzebrapad is een statement. Een stadsbestuur die dit democratisch weet te regelen wil de boodschap uitzenden open te staan voor iedereen en de verstokte discriminerende opvattingen over de seksuele moraal en verhoudingen niet te willen steunen. En vreemd genoeg kost het innemen van zo’n seksuele wokehouding een heleboel tijd. Zou dat kunnen omdat men ook gevoelig is geweest voor de gevoeligheden die sommige mensen blijven koesteren omdat hun religie dat nog altijd voorschrijft of omdat ze zelf het verblijf onder een steen prefereren?
‘Moeten we voor al die groepen zebrapaden beschilderen?’
Ik vind het altijd interessant om de argumenten te horen en te lezen van tegenstanders tegen de variaties van het beleven van genderidentiteit of keuzes voor het zelfde geslacht. Soms zijn ze onverholen stompzinnig bot, maar ook kan tegenwerking in een beschaafd sausje zijn gedoopt. ‘Is al die aandacht voor dit onderwerp wel slim want je wekt juist tegenstand op’?’ ‘Dit benadrukt hokjesdenken juist!’ ‘We zijn toch allemaal gewoon mens?’ ‘Goed dat er aandacht aan wordt gegeven, maar niet hier en niet op zo’n manier.’ ‘We kunnen er toch gewoon eerst eens over praten?’ ‘Denk je nu echt dat dit helpt?’ ‘Praat erover binnen de scholen,’ of: ‘Hou dit soort onderwerpen buiten de lesprogramma’s, want er is toch al een achterstand met rekenen en taal.’ ‘Het is slecht voor de handel en het toerisme.’ ‘Dit is symboolpolitiek.’ ‘Het had beter geweest eerst te overleggen met de omwonenden.’ ‘Waarom voor deze groep mensen? ‘Ik kan zo nog een hoop groepen bedenken die het moeilijk hebben. Moeten we voor al die groepen zebrapaden beschilderen?’ ‘Natuurlijk ben ik niet tegen dat soort mensen, maar dat hoeven wij toch niet te zien?’ ‘Ik vind het allemaal prima, zolang ze er maar voor zorgen dat God of Allah het niet te zien krijgt.’
De meest gebruikte manier voor het afwijzen in welke gradatie van beschaving dan ook is via de social media. Voor het zebrapad in Enkhuizen zal dat vast ook gelden. En natuurlijk is er ook aandacht voor wat het allemaal gekost heeft. Nu kun je best aan mij uitleggen waarom dat zo’n negenduizend euro heeft moeten kosten. Vertel mij ook maar welke schilder deze klus geklaard heeft, want dan hoef ik hem nooit een offerte te vragen voor een schilderklus bij mij thuis. Er lopen genoeg mensen rond, ook in Enkhuizen, die deze klus met een hele hoop genoegen en toch keurig netjes gratis op de weg hadden aangebracht. En de schilders zouden echt niet uitsluitend behoren bij de LHBTIQA+-gemeenschap.
Het mooiste zou echter kunnen zijn dat iedereen die eroverheen rijdt of loopt heel even denkt aan de manier waarop zij alle andere mensen kunnen bezien, want geen mens is hetzelfde en voor elkeen ligt er een kleur of een bij jezelf passende schakering die je met deze kleuren kunt creëren, want dan pas past een regenboogzebrapad bij ieder van ons.