HOORN –
Op dinsdag 12 december heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het stationsgebied aangenomen. Door de volle agenda zijn niet alle behandelpunten 12 december aan bod gekomen. Donderdag 14 december is er onder andere nog gesproken over de financiële verordening, lokaal gezondheidsbeleid en woonambities.
Besluiten dinsdag 12 december
Poort van Hoorn: stationsgebied
Jarenlang is er gewerkt aan plannen voor een nieuwe inrichting van het stationsgebied. De raad heeft nu het bestemmingsplan aangenomen. Hierdoor kan worden overgegaan naar de uitvoering. Lees meer in het nieuwsbericht Groen licht voor nieuw stationsgebied Hoorn.
Vitaal Sportpark Risdam-Noord
Het Sportpark in Risdam-Noord wordt opgeknapt. Er ligt een plan om het complex van voetbalclub HSV Sport te moderniseren en aan te passen, zodat de rugbyclub (RCWF) deze accommodatie kan delen. Beide sportclubs staan, na uitvoerige beraadslaging, positief tegenover dit voorstel. De raad heeft dan ook besloten om de afspraken voor het gebruik van het huidige complex van RCWF op te zeggen. Rond de zomer van 2024 start de renovatie van het sportpark.
Ingediende moties
Ook hebben meerdere partijen moties aangekondigd over het slavernijverleden van Hoorn. Dit naar aanleiding van het rapport over het slavernijverleden dat de gemeente in juni gepresenteerd kreeg. Hieruit blijkt dat het Hoornse stadsbestuur in de zeventien- en achttiende eeuw actief heeft meegewerkt aan de handel in tot slaaf gemaakte mensen. PvdA en D66 stellen met een motie voor dat de gemeenteraad excuses maakt voor deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het Hoornse stadsbestuur. VVD, ÉénHoorn en HoornLokaal stellen voor dat de gemeenteraad enkel erkenning uitspreekt over het leed dat onschuldigen en hun nakomelingen is aangedaan. Ook dienen alle coalitiepartijen een motie in om de stadsgesprekken met inwoners voort te zetten. Hiervoor willen de indieners een raadswerkgroep opzetten die invulling zal geven aan de stadsgesprekken.
Tot slot zijn er moties aangekondigd waarmee het college wordt opgeroepen om weeskinderen niet uit huis te plaatsen, regeldruk voor ondernemers te verminderen, subsidie te verlenen aan Expoost en om het beleid voor terrassen op te schorten.
Vervolg donderdag 14 december
Door de volle agenda zijn niet alle behandelpunten 12 december aan bod gekomen. Naast de ingediende moties, werd donderdag 14 december nog gesproken over de financiële verordening, lokaal gezondheidsbeleid en woonambities.
Slavernijverleden Hoorn
Afgelopen juni werd een onderzoeksrapport over het slavernijverleden van Hoorn gepubliceerd. Uit onderzoek bleek dat het stadsbestuur van Hoorn actief heeft meegewerkt aan de handel in tot slaafgemaakte mensen in de zeventien- en achttiende eeuw. PvdA en D66 hebben de raad met een motie verzocht om excuses aan te bieden. Deze motie behaalde geen meerderheid. VVD, ÉénHoorn en HoornLokaal stelden voor om geen excuses, maar erkenning uit te spreken. Deze motie werd ook verworpen.
De coalitiepartijen dienden een motie in om stadsgesprekken te blijven organiseren. Dit voorstel is wel aangenomen. De initiatiefnemers willen een werkgroep opzetten die vormgeeft aan de organisatie van de stadsgesprekken. Tijdens deze gesprekken wordt gepraat over thema’s als racisme en discriminatie in de samenleving.
Wonen: nieuwe afspraken, starterslening en woningdelen
De raad heeft ingestemd met de prestatieafspraken tussen Intermaris, de Verenigde Huurdersorganisatie De Boog en de gemeente Hoorn. Deze set regels moet ervoor zorgen dat de woningvoorraad verduurzaamt en wordt uitgebreid. Ook heeft de raad goedgekeurd dat de gemeente meer geld beschikbaar stelt voor het verschaffen van startersleningen. Inwoners kunnen een beroep doen op dit potje en daardoor hulp krijgen bij de aankoop van een eerste huis.
Met een unaniem aangenomen motie, ingediend door HoornLokaal, Hart van Hoorn, ChristenUnie en PvdA, heeft de raad aangegeven dat woningdelen van eengezinswoningen van Intermaris moet worden gestimuleerd. Zo wordt het met name voor jongeren makkelijker om zelfstandig te kunnen wonen.
Zorg: lokaal gezondheidsbeleid
De gemeente zet zich, samen met maatschappelijke partners, in voor de gezondheid van haar inwoners. Om dit ook de komende jaren te blijven doen, is een nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid opgesteld. De raad heeft ingestemd met de regels en voorwaarden van dit beleid.
Financiën: financiële- en reclameverordening en voorwaarden rekenkamer vastgesteld
De financiële verordening is een belangrijk instrument voor de raad. De raad bepaalt hiermee namelijk op hoofdlijnen de regels voor het financieel beleid. Door nieuwe wetgeving moest dit reglement worden bijgewerkt en opnieuw in stemming worden gebracht. Het college stelde voor dat de autorisatiegrens (de grens tot waar de raad niet hoeft in te stemmen met uitgaven die het college doet) werd verhoogd. Door een aangenomen amendement, ingediend door CDA, Hart van Hoorn, VVD, PvdA en ÉénHoorn, heeft de raad aangegeven hier niet mee akkoord te gaan. Met deze wijziging werd de financiële verordening aangenomen.
Ook de rekenkamer, de commissie die onderzoekt of het gemeentebestuur zijn werk goed doet, krijgt te maken met nieuwe wetgeving. De raad is akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden die zijn gesteld. Tot slot is de Reclameverordening vastgesteld. Dit is een belasting van en voor de ondernemers.
Mogelijk subsidie voor Expoost
GroenLinks, PvdA, HoornLokaal en Hart van Hoorn dienden een motie in om de subsidie voor Expoost te verlengen. Expoost heeft meerdere wisselexposities georganiseerd. Wethouder Boomgaars gaf aan dat hij niet kan garanderen dat de subsidie daadwerkelijk verleend kan worden, maar dat hij zal onderzoeken wat er mogelijk is. Met deze toezegging werd een meerderheid gevonden voor de motie.
Terugkijken raadsvergadering december
De raadsvergadering van december is terug te kijken in twee delen.
Bron tekst en foto: Gemeente Hoorn