6 april 2023 – Column Peter Ursem: Wat er wordt gedaan met De Halve Maen
Enkhuizen heeft Hoorn verslagen. Met één hand op de rug en twee vingers in de neus. Wie iets wil zien over historie kan daar uitstekend terecht. Niet alleen het Zuiderzeemuseum, dat nu 75 jaar bestaat, niet alleen historisch kijkspul in binnenstad en haven gebied dat al zeer lang te bewonderen staat, maar ook een stukje historisch beeld waar Hoorn zo nodig van af wilde. Enkhuizen heeft nu De Halve Maen, de replica van een VOC-scheepje uit 1608.
Triomfantelijk voer De Halve Maen de haven van Enkhuizen binnen en zal daar voorlopig een tijdje de aantrekkelijkheid van het historische deel van deze stad vergroten. In 2015 werd het schip met veel bombarie ingehaald in de haven van Hoorn. Een feestelijk moment met veel opgetogen gezichten, omdat dit schip, hoewel het een replica is, namaak met bovendien een dieselmotor om hem te kunnen laten varen wanneer er te veel of te weinig wind zou zijn, een verrijking van de stad betekende en ertoe zou bijdragen meer toeristen naar de Coenstad te lokken.
‘Een schip van bijleg!’ was de waarschuwing
Naast opgetogen gezichten waren er ook verzuurde zuinige gezichten van hen die meenden te beschikken over grotere inzichten waar het waarderen van historisch materiaal betreft en zeker wanneer dat de vorm van een echte boot betreft. ‘Een schip van bijleg!’ was de waarschuwing die niet vaak genoeg herhaald kon worden, zelfs toen bleek dat het schip inderdaad de aandacht trok die men zo graag zag. En ja, op gegeven moment kwamen berichten dat er onderhoud gepleegd diende te worden. Geheel volgens de spreuk: Koop een boot en werk je dood.
Een schip als De Halve Maen kost geld, laat dat duidelijk zijn. De vraag is of dat voldoende reden is om van het schip af te komen. In Enkhuizen zitten mensen die de Nederlandse geschiedenis van deze replica kennen en desondanks menen dat het schip naar hun haven gebracht dient te worden. Af en toe zou je van Enkhuizen kunnen denken dat hun manier van politiek bedrijven vraagtekens kunnen oproepen, maar men heeft deze stad de afgelopen jaren kunnen ervaren als een gemeente die er niet op zit te wachten om ook eens geld over de balk te mogen gooien. Daar kunnen de SED-partners over meepraten.
Misschien dat de verstokte verafschuwers van het beeld van Coen opgelucht ademhalen
In Hoorn was nog wel een poginkje gedaan om het weer even te proberen met De Halve Maen, maar de kruideniers van historische waarden waren niet te vermurwen. De liefhebbers van dit unieker uithangbord van Westfriese geschiedenis mogen blij zijn, dat de boor niet verhuist naar plekken ver weg waar men ook een stukje herinnering bewaart aan de Gouden Eeuw. Misschien dat de verstokte verafschuwers van het beeld van Coen opgelucht ademhalen en verder verwoede pogingen gaan doen om het begrip Gouden Eeuw te veranderen in mooie oude historische overblijfselen.
De Henkuzers kunnen nu feestelijk hun overwinning op het grotere Hoorn vieren. Wie weet gaan ze dat doen. Met feestliederen bijvoorbeeld. Het zou me niet verbazen dat men binnenkort kan horen dat zij zich winnaar weten van Hoorn.
We hebben weer gewonnen van Hoorn
Zij hebben nu iets moois verloren
Wij hebben hier de Halve maen
Waar de toeristen graag naar gaan
Wat kan bezoekers meer bekoren
Dan prachtig schip naast oude toren
Oh wat kijken Horinezen sip
In Enkhuizen ligt het schip
Dat enkele jaren nog tevoren
Zo mooi te pronken lag in Hoorn
We vieren een feestje met elkaar
Met grote dank aan R.Tonnaer