HOORN – In de herfst- en wintermaanden voert de gemeente diverse snoeiwerkzaamheden uit. Op sommige locaties wordt het groots aangepakt. Wildopslag wordt verwijderd en er wordt gesnoeid om de beplanting fris en jong te houden. Soms is dat ingrijpend en groots aangepakt dat bewoners schrikken en zich afvragen waarom zo rigoureus. Zo ook bij het parkje bij de IJsvogel in Blokker.
‘Kaalslag’
“Recent is het park rondom de IJsvogel in Blokker grondig aangepakt. Naast het verzoek van de inwoners om het park beter te onderhouden, heeft ook het Hoogheemraadschap verzocht de waterkanten vrij te maken. Dit betekent dat de walkanten vrij zijn gemaakt van houtige begroeiing, zoals boompjes en heesters. Om dat zo te houden wordt er vanaf nu jaarlijks gemaaid. Samen met deze werkzaamheden is ook de begroeiing boven op de eilanden meegenomen. Op sommige plekken zijn bloemmengsels ingezaaid. Hier wordt daarna jaarlijks gemaaid om het gewas fris te houden en te voorkomen dat houtige begroeiing het overneemt. Waar het wel kan krijgen de bomen en heesters de ruimte om terug te groeien. Hiermee krijgt het park weer haar frisse uitstraling die het verdient, zonder wildernis.”
Foto’s park bij IJsvogel in Blokker; aangeleverd door Mellissa
Schrik
De aanleiding van het snoeien was een bezoek van wethouder Dick Bennis aan enkele bewoners nabij het park. “In de zomer ben ik met twee collega’s van stadsbeheer bij de bewoners van de IJsvogel geweest. Zij kwamen met het dringende verzoek om het groen beter te onderhouden. Als er na lange tijd rigoureus gesnoeid wordt lijkt dit een enorme kaalslag. Een enkeling schrikt daarvan, maar de meeste inwoners zijn blij met de aanpak van het park. De beplanting zal in de zomer weer op mooie hoogte zijn, net zoals het opnieuw ingerichte groen.”
Vogels
Wat Melissa en de vele reacties bij het bericht tegenstaat is dat naast de kale aanblik, ook de dieren als eenden en de vele kleine vogels het gebied lijken te mijden. Met name het ijsvogelje, de naamgever van de straat bij het park wordt gemist. “Het ijsvogeltje kan niet meer vissen, want alles is weggehaald,” deelt Mellissa haar zorgen. Het komende voorjaar zal blijken of de vogels en eenden definitief blijf blijven.
Winter
Dat er nu gesnoeid wordt is volgende de gemeente niet toevallig. “De winter is de ideale periode om te snoeien. In deze periode is er minder nadeel voor de natuur. De beplating is in rust en veelal kaal en het broedseizoen is nog niet begonnen. De sierbeplanting in de wijken wordt ongeveer een keer in de 4 á 5 jaar gesnoeid. Het grovere plantsoen, ook wel bosplantsoen, een keer per 7 tot 10 jaar. Afhankelijk van de gebruikte beplanting en de plek van het plantsoen kan hiervan worden afgeweken. Door te snoeien blijft de beplanting fris en jong.”
Hergebruik snoeihout
In de winter wordt er voornamelijk met de kettingzaag gesnoeid. De gemeente laat al het gesnoeide hout verzamelen en versnipperen. Dit versnipperde hout gebruikt de gemeente om snipperpaden aan te vullen of het wordt afgevoerd naar een composteerbedrijf. Hierdoor krijgt ook het snoeiafval weer een nieuwe bestemming.